Czy zamieszczanie falszywych ogloszen w internecie to przestepstwo?

• Autor wątku Autor wątku bumpyride
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bumpyride

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Od jakiegos czasu na pewnym portalu sa zamieszczane ogloszenia oferujace prace dla dziewczyn typu hostessa, fotomodelka itp. Ogloszenie powtarza sie mniej wiecej codziennie a wiem z pewnego zrodla ze czlowiek ktory je zamieszcza wcale nie ma do zaoferowania zadnej pracy, chce chyba w ten sposob spotykac sie z dziewczynami, w jakich celach nie wiem, moge sie tylko domyslac. Ma pare numerow telefonow, pare adresow e maili a po wpisaniu kazdego w googlach pojawia sie mostwo takich ogloszen, czy mozna cos z tym zrobic?

Może im płaci za bycie "modelką" na godziny i wszyscy (dawca ogłoszenia i pracownice) są zadowoleni ;)

Nie sadze ze wszyscy sa zadowoleni, ten facet co daje ogloszenia jest jakis dziwny, ponoc jak ktoras dziewczyna odmawia, to wydzwania do niej, albo pisze ze ma jej adres i przyjdzie do niej, kiedys go znalam i do mnie tez wydzwanial, wypisywal, pisal ze wie gdzie mieszkam, gdzie sie ucze, ze bedzie czekal pod uczelnia i ze pozaluje ze nie chce sie z nim spotkac ani rozmawiac, wiem ze on jest raczej tylko mocny tylko w gebie ale denerwuje mnie ze tyle dziewczyn jest oszukiwanych

kwestie ewentualnego wykroczenia nękania to zupełnie inna sprawa...ale to osoba nękana powinna złożyć zawiadomienie

skoro żadna z dziewczyn tego nie zgłosiła to najwidoczniej żadna nie czuje się w żaden sposób oszukana ,a juz na pewno nie czuje się w żaden sposób doprowadzona do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem.

Treść ogłoszeń, o których piszesz, nie wskazuje, ażeby można było uznać je za wykroczenie czy przestępstwo. Czym innym jest oczywiście nękanie. Jednakże tak jak napisano powyżej pokrzywdzony/a musi o tym poinformować organ ścigania i dysponować jakimiś realnymi zarzutami.

Niestety internet ma i swoje złe oblicze. Jest mnóstwo ogłoszeń, za którymi kryje się handel ludźmi i łamanie praw człowieka - nie nazywając rzeczy wprost.

Pracy najlepiej szukać tylko na sprawdzonych, dużych portalach pośredniczących lub biurach pośrednictwa pracy. Wszelkie inne formy nie są kontrolowane - to tak ku przestrodze.

Powrót