Czy zasiłek pogrzebowy się należy?

• Autor wątku Autor wątku berbatov_87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berbatov_87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam taka nietypową sprawę. Mam wujka, ktory nie ma zony ani dzieci. Urodził się w 1957 roku. Od 20 lat nie pracowal. Jedynie "na czarno"... Od tygodnia zarejestrowany jest w urzedzie pracy jako bezrobotny. Niestety obecny stan zdrowia wskazuje, ze niebawem umrze. Czy nalezy się zwrot kosztow pogrzebu od Panstwa i jaki organ ma to wyplacic? Dodam tylko, ze wujek przez okolo 10-15 lat byl zarejestrowany w zus-ie jako osoba pracujaca, ale jak juz wczesniej napisalem od 20 lat juz oficjalnie nie pracowal. Moja babcia a mojego wujka matka zyje, ojciec umarl 14 lat temu. Bardzo proszę o odpowiedz w tej kwestii. Z gory dziekuje. Pozdrawiam

Wydaje mi się, ze jeżeli babcia pobiera emeryture i ona zajmie sie pogrzebem syna, poniesie koszty z tym związane to jej będzie taki zasiłek pogrzebowy przysługiwał i wypłaci go oczywiście ZUS, jezeli pogrzebem zajmie sie gmina to zasiłek ten otrzyma gmina!

Rozumiem, ale to nie jest tak, ze jak ZUS wyplaci taki zasilek babci, to potem gdy juz przyjdą jej dni ostatnie, to taki zasilek nie bedzie sie jej (znaczy Nam) nalezal???

Bez obaw! po śmierci babci zasiłek pogrzebowy otrzyma ten kto ponosił koszty jej pogrzebu i przedstawi w ZUS faktury !

"Nie dzielcie skóry na niedźwiedziu".

To jeszcze raz. W kwestii koncowej. W takim razie babcia powinna zglosic sie do ZUSu po odbior zasilku za zmarlego syna tak? Mimo to, ze od 20 lat nie byl wujek nigdzie zarejestrowany i od 7 dni widnieje w UP jako bezrobotny, to ostatecznie taki zwrot w tej sytuacji bedzie mozliwy?

Po pogrzebie wujka babcia, jezeli ponosiła koszty związane z tym pogrzebem udaje sie do ZUS z fakturami, aktem zgonu i tam załatwia zasiłek, poniewaz pobiera emeryture czyli jest ubezpieczona a wujek był członkiem jej rodziny!Nie ma znaczenia, ze wujek 20 lat nie był ubezpieczony! to, ze od tygodnia zarajestrowany jest jako bezrobotny tez nie ma znaczenia!Jesli cos nie tak napisalam to Janusz mnie poprawi !

W tym przypadku akt zgonu nie wystarczy, potrzebny będzie też akt urodzenia (odpis) aby udowodnić pokrewieństwo.

Powrót