czy zasluzona przepustka?

• Autor wątku Autor wątku wioletka155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

wioletka155

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam, chcę Wam opisać pewna paradoksalną sytuację. Otóz znajomy odbywa karę w OZ UStka, jest to zakład typu półotwartego, cala "siedziba" znajduje się w Słuspku. Problem jest taki - kolega skazany na rok pozbawienia wolnosci. Zostal osadzony z Ustce -02.10.2008. Przebywał tam na tzw oddziele P2, po miesiącu czy półotrej za wzorowe sprawowanie i spoleczne udzielanie się został przeniesiony na oddział P3. Dnia 02.01.2009 minęła mu 1/4 kary więc teoretycznie moga przysługiwać mu przepustki z Zk. I tu zaczyna się cała lawina "beznadziejnych zwrotów akcji". Kolega udziela się spolecznie , ma ok 12 wniosków nagrodowych ZADNEGO WNIOSKU KARNEGO , ma bardzo dobra opinię wśród strażników, wychowawcy i w ogole na terenie Zk . Nikomu nie zaszedł za skóre.. Jego wychowawca, który pracuej tam na stałe ze tak powiem poszedł sobie 01 stycznia na urlop i wraca dopiero w marcu. Mial podobno jakiś zaleglu urlop. Na zastępstwo przyszła kobieta z jakiegoś innego ZK. Dzisiaj znajomy poszedł do niej z wszystkimi wnioskami nagrodowymi by dała mu mozliwośc stanięcia na Komisji Penitencjarnej, która odpowiada za udzielanie przepustek. No i tu Nonsens... Poszedl do niej a ona zbywając go dosłownie w 30 sekund, powiedziała mu tak cytuję "JA SIĘ NIE WTRĄCAM W PANA PRZEPUSTKI". No ludzie jak on mi to powiedział to myślalam, że wyjdę z siebie. Przeciez ona od tego tam jest , a nie od pobierania pensji za zbywanie więźniów.. Jakie to jest chore.. I on generalnie ma możliwośc stanąc na wokande w kwietniu po uplywie 1/2 kary i ma czekać na przepustkkę do marca? Przeciez to jest chore. Jak w ogole ona może takich slow uzywac ze ja to nie obchodzi, przeciez ma za to zaplacone!! I tu kolejny pradoks. Dzwoniłam później do przełożonego wszystkich wychowawców tam w OZ Ustka i usłyszałam "JA NIE MOGĘ ZMUSIĆ WYCHOWAWCZYNI ZEBY POSTAWILA GO NA KOMISJĘ". . Co za ... nie bede się brzydko wyrażac. Przeciez jest bardzo wielu skazanych ktorzy nie pracują, nic nie robią, mają kilka wniosków karnych za zle sprawowanie i nie mają problemu z przepustkami!! Kolejny moj krok to był telefon do kierownika OZ UStka i ten z kolei mi powiedział ze ona sprawami przepustek się nie zajmuje, bo ma mnostwo innych spraw. Nastepnie dzwonilam do Dyrektora AS w Slupsku, bo OZ Ustka podlega pod Słupsk ,ten znowuż kazał mi zadzwonic do kierownika OZ UStka bo on nie zajmuje się sprawami Ustki, tylko Słupska.. I koło się zamyka.... Pierwszy raz się spotkałam z taką sytuacją, w ktorej chyba wykorzysta lam juz wszelkei mozliwosci i to bez rezultatu. Nie wiem co moge jeszcze zrobic, skarga pisemna.... wszystko będzie sie ciągneło i efekt jest nieznany. Przyznam ze naprawdę nie wiem co mogę jeszcze zrobić w tej sytuacji bo te przepustki sa naprawde bardzo wazne dla znajomego, tym bardziej ze on tam jest jednym z nielicznych ktorzy tak się sprawują wzorowo. Zastanawiałam się nawet czy oni tzn wychowawczynie nie czeka aż któs przyjdzie do niej z " kopertą ", bo przeciez nie ma żadnych przesłanek ku temu by nie postawic go na komisji.... Doradzcie co jeszcze mogę zorbic, bo chyba wyczerpałam wszyskie "opcje"

No właśnie Twoja hostoria to tylko potwierdzenie, że więzienie to państwo w państwie. Niestety, często dochodzi to takich paradoksów, a oni zawsze mają wytłumaczenie a jak już nie wiedzą co powiedzieć to mówią, ze przepustka to forma nagrody i wcale nie trzeba jej udzielić, nawet jeśli skazany spisuje się wzorowo. Ja bym na miejscu Twojego znajomego starała się coś załatwić na poziomie tej beznadziejnej wychowawczyni, ale niech on sam do niej idzie a nie Ty w jego imieniu, może jak pojdzie do niej drugi czy trzeci raz to przyniesie jakiś efekt. Działanie "od góry" czasem pomaga ale niestety często kończy się jeszcze gorzej dla skazanego. Skargi czy pisma do okręgu raczej nic nie pomogą, a pewnie będą ciągnęły się tygodniami. Takie jest moje zdanie, ale może ktoś inny poradzi Ci coś innego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót