Czy zawsze trzeba płacić PCC?

• Autor wątku Autor wątku Calipso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Calipso

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Dzień dobry,

Po raz pierwszy mam zamiar kupić mieszkanie. Czy będę płacić podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC)?

Niedawno sprzedałam ziemię i nie płaciłam PCC.

Jak kupujesz od dewelopera (przedsiębiorcy) to zapłacisz VAT, a nie PCC. Jak kupujesz od kogoś prywatnego, to zapłacisz PCC. Sprzedający PCC nie płaci.

Zakup mieszkania od prywatnego właściciela przez biuro nieruchomości.
W biurze nieruchomości powiedziano mi, że nie będę płacić PCC, bo weszła w życie teraz nowa ustawa. "Osoby, które po raz pierwszy kupują mieszkanie są zwolnione z PCC" - tak mi powiedziano w biurze nieruchomości.

Chodzi o obowiązującą od 31 sierpnia 2023 r. ulgę w podatku od czynności cywilnoprawnych, która ma wspierać osoby kupujące pierwsze mieszkanie na rynku wtórnym.

Zgodnie z art. 9 pkt 17 ustawy o PCC zwolniona z podatku jest sprzedaż, której przedmiotem jest:
prawo własności lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość,
prawo własności budynku mieszkalnego jednorodzinnego,
spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu dotyczące lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego
- jeżeli kupującym jest osoba fizyczna lub osoby fizyczne, którym w dniu sprzedaży i przed tym dniem nie przysługiwało żadne z tych praw ani udział w tych prawach.

yogi123 napisał:
Chodzi o obowiązującą od 31 sierpnia 2023 r. ulgę w podatku od czynności cywilnoprawnych, która ma wspierać osoby kupujące pierwsze mieszkanie na rynku wtórnym.

Zgodnie z art. 9 pkt 17 ustawy o PCC zwolniona z podatku jest sprzedaż, której przedmiotem jest:
prawo własności lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość,
prawo własności budynku mieszkalnego jednorodzinnego,
spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu dotyczące lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego
- jeżeli kupującym jest osoba fizyczna lub osoby fizyczne, którym w dniu sprzedaży i przed tym dniem nie przysługiwało żadne z tych praw ani udział w tych prawach.
W pierwszym wpisie napisałam, że będzie to pierwsze moje mieszkanie. Ostatni wpis potwierdza co mówiono w biurze nieruchomości, że nie płacę PCC.

Napisałeś, że kupujesz po raz pierwszy. Założyłem, że gdzieś mieszkasz, czyli jakieś mieszkanie już masz (np. w spadku).

Powrót