Czy zawsze trzeba podpisać odpowiedzialność za składanie fałszywych zeznań?

• Autor wątku Autor wątku Mervilleux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mervilleux

Mervilleux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień Dobry
Mam takie pytanie. Jeżeli składam zawiadomienie o przestępstwie, czy zawsze wtedy powinienem być wezwany na policję aby ponownie złożyć zeznania i podpisać dokument o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań?
Robiłem to kilka razy i za każdym razem mnie wzywano na policję. W czasie kontaktu telefonicznego policjant powiedział, że nie widzi możliwości przesłuchania przez wideo, bo jak podpiszę ten dokument?
Ale kilka miesięcy temu - sprawa nie dotyczy mojej osoby - osoby pokrzywdzone złożyły w innym rejonie Polski zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Prokurator - bez kontaktowania się - umorzył sprawę.

Jeśli są zbyt słabe dowody popełnienia przestępstwa prokurator odmawia wszczęcia dochodzenia i umarza sprawę z automatu.

Do wezwania dochodzi w momencie podjęcia przez PO sprawy, ale żeby tak było to materiał dowodowy musi być dołączony przy zawiadomieniu i musi być wiarygodny żeby można było sprawę budować np: nagrania. Sam screen rozmowy jest niewiarygodny i często po dołączeniu screenów zostaje sprawa umożona.

Podsumowując jak umorzył był kiepski materiał na dochodzenie, można złożyć zażalenie na odmowę ale w 99.9% spowoduje to ten sam efekt.

Wieprzek napisał:
Jeśli są zbyt słabe dowody popełnienia przestępstwa prokurator odmawia wszczęcia dochodzenia i umarza sprawę z automatu.

Do wezwania dochodzi w momencie podjęcia przez PO sprawy, ale żeby tak było to materiał dowodowy musi być dołączony przy zawiadomieniu i musi być wiarygodny żeby można było sprawę budować np: nagrania. Sam screen rozmowy jest niewiarygodny i często po dołączeniu screenów zostaje sprawa umożona.

Podsumowując jak umorzył był kiepski materiał na dochodzenie, można złożyć zażalenie na odmowę ale w 99.9% spowoduje to ten sam efekt.

Ogólnie chodzi mi o to, czy to jest konieczność, czy nie, że jest wezwanie na policję po zawiadomieniu prokuratury? Czy jest to normą, zasadą, czy nie?

Tak jak pisałem w moim regionie, czy prokurator podjął decyzję o prowadzeniu/odmowie śledztwa, za każdym razem jest wezwanie na policję.
W ostatnim zgłoszeniu - nie dotyczącym mojej osoby i w innym regionie Polski - poszkodowane nie były wzywane na policję, a prokurator nie spojrzał na dowody. Nie zabezpieczył nagrania z monitoringu.

Powrót