Czy zdjęcia przedmiotów z allegro są chronione prawem autorskim?

• Autor wątku Autor wątku andrre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Mianowicie czasami potrzebuje na mojego bloga zdjęcie jakiegoś przedmiotu który wystawiony jest na allegro. Czy muszę za każdym razem pytać autora zdjęcia o zgodę? Przecież wystawił je publicznie i nie ma na nim żadnych osób, twarzy itp. Nie są to też zdjęcia artystyczne , lecz zwykłych przedmiotów - np telewizora, pralki itp.

Witam,
zdjęcia w ogólności bywają chronione przez prawa autorskie, więc na ich wykorzystanie potrzebne są zgody osób posiadających prawa autorskie. Jednakże, w określonych przypadkach można korzystać z prawa cytatu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html, kiedy to zgoda posiadacz praw autorskich nie jest wymagana. Może mógłby więc Pan skorzystać z tej możliwości?

zapytam może na allegro dział obsługi. Podejrzewam, że wystarczy umieszczenie linku do aukcji pod zdjęciem na blogu. To akurat wcale mi nie przeszkadza.

Nie wystarczy, a obsługa Allegro nie ma nic do tego. Jeśli fotografie danego przedmiotu można uznać za utwór wtedy przysługuje mu ochrona. Każdy taki przypadek należy traktować indywidualnie.

a co w sytuacji, kiedy kupiłem przedmiot widoczny na zdjęciu dołączonym do aukcji. teraz ja z kolei sprzedaje ten przedmiot. czy mogę wykorzystać zdjęcie z wygranej przezemnie aukcji?

Nie , musisz zrobić własne albo zapytać się autora tamtego o pozwolenie.

Powrót