Czy zmiana nazwiska z niemieckiego na polskie odbiera dziecku prawa niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Johana1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Johana1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, zastanawiam sie nad zmiana nazwiska syna który ma obywatelstwo niemieckie po ojcu na moje (polskie) gdyż nie mamy z nim żadnego kontaktu od urodzenia dziecka. Czy dziecko wraz ze zmiana nazwiska dostanie tylko dowód polski jak ja i czy straci swoje obywatelstwo i prawa. Bardzo proszę o jakakolwiek odpowiedz kogoś kto jest w temacie, Dziekuje

Witam serdecznie, czy wraz ze zmiana nazwiska dziecka który ma obywatelstwo niemieckie po ojcu na moje polskie zostanie mu odebrany automatycznie niemiecki paszport i czy dziecko straci swoje prawa w Niemczech ? Dziecko urodziło sie w Polsce i już raz zmieniłam mu właśnie nazwisko na ojca zeby dostał obywatelstwo jednak niestety nasze drogi sie rozeszły i nie mamy ze sobą kontaktu od lat, dziecko uważa mojego obecnego partnera za ojca jednak dorasta i nie chciała bym zeby to sie wydało. Chciała bym zeby miał moje nazwisko nie tracąc paszportu niemieckiego, czy jest to możliwe? Wiem ze trochę to skomplikowane ale osoby w temacie bardzo prosiła bym o odpowiedz, Dziekuje

Zmiana nazwiska to nie to samo co zrzeczenie się obywatelstwa.

Dziekuje za odpowiedz, czyli myśli pani ze to możliwe by pozostał mu paszport niemiecki tylko z polskim nazwiskiem ?

Jeśli przedstawi Pani dokument potwierdzający zmianę nazwiska dziecka, w paszport niemiecki zostanie wprowadzone nowe nazwisko. Tylko jesli ojciec ma prawa rodzicielskie, to musi się pod wnioskiem o zmianę nazwiska podpisać:(
Niech wyobrazi Pani sobie sytuację, ze Pani ma niemiecki paszport i wychodzi za mąz i zmienia nazwisko na polskie lub chińskie. W nowym paszporcie niemieckim zmienione zostaje tylko Pani nazwisko a nie obywatelstwo.

RE: Rezygnacja z obywatelstwa niemieckiego

Pisałam już Pani w Pani drugim wątku. Jesli ojciec dziecka ma prawa rodzicielskie, musi wyrazić zgode na zmianę nazwiska dziecka. Nie moze sobie Pani o tym sama zadecydować:(

Po pierwsze, prosze nie zadawac tego samego pytania w dwoch roznych watkach, bo to generuje tylko chaos.
Po drugie nazwisko to nazwisko, a obywatelstwo to obywatelstwo, jedno nie ma z drugim nic wspolnego.
Ale po trzecie, dziecko ma podwojne obywatestwo, polskie po matce i niemieckie po ojcu. Jesli nawet przyjmiemy, ze ojciec sie zgodzi na zmiane nazwisko, to zmiana nazwiska bedzie zarejestrowana tylko w mysl prawa polskiego w polskim USC, czy to tak automatycznie zostanie przejete do niemieckiego paszportu, nie wiem do konca, bo jest pelno osob z podwojnym obywatelstwem, ktore maja rozne pisownie nazwiska w polskim i niemieckim dokumencie, np. Marianna Olszewska w polskim i Marianne Olschewsky z niemieckim. W odwrotnym przypadku (zmiana nazwiska wg prawa niemieckiego w niemieckim USC), to do zmiany pisowni nazwiska w polskim dokumencie potrzebne jest najpierw umiejscowienie niemieckiego aktu USC w polskim USC i dopiero wtedy organ paszportowy wydaje dokument na nowe nazwisko
A tak w ogole, to nie rozumiem tej calej motywacji, bo w zupelnym akcie urodzenia i tak beda informacje na temat zmiany nazwiska i dziecko najpozniej w wieku lat 18 bedzie moglo samo wystapic dla siebie o akt urodzenia i wszystko sie wyda. Chcesz oklamywac dziecko do 18 roku zycia? To sie moim zdaniem bardziej zemsci niz to cos dziecku da

Ostatnia edycja:
Dziekuje bardzo jeszcze raz za odpowiedzi na moje pytania. W Niemczech ja mam prawo decydować o wszystkim bez zgody ojca dziecka wiec myśle ze nie będzie z tym problemu, a jeśli chodzi o zachowanie tajemnicy to poprostu uważam ze lepiej to zrobić kiedy syn już dorośnie , nie w wieku dojrzewania kiedy w nerwach zacznie wyskakiwać to dotychczasowego taty ze ,, ty nie jesteś moim ojcem” itd..chciała bym zeby wychował sie w normalnej pełnej rodzinie

Zeby nie bylo nieporozumien, mozesz zmienic nazwisko, jak polskie urzedy ci w ogole na to pozwola, skoro juz raz odwrotnie zmienialas, to moze byc problem. I ten obecny partner w zadnym wypadku nie moze przysposobic/adoptowac twojego syna, bo wtedy on rzeczywiscie moglby stracic obywatelstwo. I mmusisz sie dopytac w niemieckim konsulacie, czy musisz uznawac zmiane nazwiska przeprowadzona w Polsce w jakims urzedzie niemieckim, czy wystarczy przysiegle tlumaczenie decyzji o zmianie nazwiska i nowa metryka urodzenia, zeby zmienic dane w niemieckim paszporcie dziecka

Powrót