Czy żona po "starym" ślubie kościelnym będzie musiała zapłacić podatek od spadku ?

• Autor wątku Autor wątku Łukasz D.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz D.

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Czy żona po "starym" ślubie kościelnym będzie musiała zapłacić podatek od spadku ?

Witam, żona mojej babci od 1995 roku zamieszkiwała (była zameldowana) ze swoim mężem ale tylko po ślubie kościelnym (nie konkordatowym).
Niedawno jej mąż zmarł i zapisał jej w testamencie mieszkanie własnościowe w którym mieszkali.
W związku z tym mam kilka pytań:
1) Jezeli babcia mojej żony przyjmie ten spadek, to czy bedzie musiała płacić duży podatek od spadku ?
2) Czy sąd może uznać że tylko po slubie kościelenym byli jednak małżeństwem, jeżeli tak to co należy zrobić ?
3) Czy podatek od spadków i darowizn, babcia mojej żony musi zapłacić bezwzglednie, czy jezeli jest zameldowana w tym mieszkaniu od 1995 roku istnieją jakieś warunki łagodzące ?

Z góry dziękuje za szybka i konkretną odpowiedź, rozprawa o nabycie spadku jest już 11.01.2009 dlatego informacje są dla mnie ważne.

Proszę spróbować opisać jeszcze raz stan faktyczny, bo nie mogę pojąć kim jest "żona mojej babci" -> to w Polsce niedopuszczalne ;) . Proszę wziąć pod uwagę, iż sam ślub kościelny - nie konkordatowy - nie wywołuje w sferze prawa (poza kościelnym) żadnych skutków, więc ta osoba nie jest żoną w rozumieniu np. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Ups, przepraszam za to drobne faux paus, pisałem to w pospiechu, miało być: "babcia mojej żony".

W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie:
skoro babcia nie jest żoną "dziadka" w rozumieniu Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego to czy może na rozprawie podczas odrzucenia przyjęcia spadku poprosić o zasądzenie dzozywotniego zamieszkiwania w mieszkaniu po zmarłym "mężu" ? Bądź co bądź jest tam zameldowana od 1995 roku.

1. Jeżeli babcia przyjmie spadek, to będzie płacić podatek jak osoba obca, skoro nie jest żoną, ale dla pewności proszę zapytać na prawie finansowym.
2. Nie, sąd nie może uznać, że mimo wszystko byli małżeństwem, skoro nie wzięli ślubu cywilnego.
3. Też pytać na prawie finansowym, ale nie wydaje mi się.
4. Nie, babcia nie może domagać się żadnego zasądzenia. Albo przyjmuje spadek albo odrzuca.

Powrót