czy ZUS może wystawić dom na licytacje ?

• Autor wątku Autor wątku katarzynabro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynabro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sytuacja wygląda tak : 6 lat temu rodzice wybudowali dom na połowie działki, druga połowa działki należy tylko i wyłącznie do babci, rok później zmarła Mama . Ja , brat i Ojciec odziedziczyliśmy spadek sądownie,po 1/3 domu . Ojciec od roku 2009 przestał płacić ZUS ( Ojciec pracuje na taksówce ) , czy ZUS w takim wypadku może zabrać tzn wystawić dom na licytację jeśli Ojciec do tego czasu nie regulował nic w ZUSie oraz nadal nic nie płaci ? Czy nie będą brane pod uwagę udziały w całej nieruchomości Babci , Brata i moje .. ? Proszę o odpowiedź .

to i ja wiem, tylko jak to się odbywa ?? w jaki sposób mogą zająć ?? ZUS ma prawo wystawić dom na licytacje (dom jest pod hipoteką) ??

Szanowna Pani
Powtarzam. Zajęcie udziału może skutkować tylko licytacją tegoż udziału. Czy to nie do zrozumienia?

Rozumiem. A na czym polega zlicytowanie jego udziałów ? czy my możemy go wykupić? czy jak ktoś inny wykupi udziały to może sie wprowadzić do domu? Pozdrawiam

Najpierw musi dojść do zajęcia, oszacowania i licytacja
Raczej na udziały, nie ma chętnych,
Art. 976. KPC
§ 1. W przetargu nie mogą uczestniczyć: dłużnik, komornik, ich małżonkowie,
dzieci, rodzice i rodzeństwo oraz osoby obecne na licytacji w charakterze urzędowym,
licytant, który nie wykonał warunków poprzedniej licytacji, osoby,
które mogą nabyć nieruchomość tylko za zezwoleniem organu państwowego, a
zezwolenia tego nie przedstawiły.
§ 2. Stawienie się jednego licytanta wystarcza do odbycia przetargu.

Mam jeszcze jedno pytanie czy osoba(licytant) , który znajdzie się i będzie chciał wykupić udziały będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się .. ?

Powrót