Czy zwiększenie okresów składkowych wpłynie na wysokość emerytury?

• Autor wątku Autor wątku Łukasz D.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz D.

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
mojemu teściowi nie zaliczyli do okresów składkowych 3-lat szkoły zawodowej z 1967 roku podczas wyliczania emerytury. W tamtych czasach szkoły takie były uznawane za normalne zakłady pracy gdzie wypłacano pensje. Pani kadrowa w jego ostatnim zakładzie nie przekazała dokumentów do ZUS-u, że wykonywał pracę podczas odbywania szkoły.

W związku z tym mam pytania:

Czy mój teściu może złożyć podanie o ponowne przeliczenie emerytury podając jako powód niezaliczenie podczas jej wyliczania wszystkich okresów składkowych ?

Może musi tak jak to jest napisane na decyzji odwołać się od niej do sądu poprzez ZUS?

Czy wpłynie to na wysokość emerytury ?

Niech przedłoży w ZUS ten dokument. Będzie to nowy dowód, który ma wpływ na wysokość emerytury, no chyba, że jest to emerytura minimalna.

Morena napisał:
Niech przedłoży w ZUS ten dokument. Będzie to nowy dowód, który ma wpływ na wysokość emerytury, no chyba, że jest to emerytura minimalna.

Nie nie jest to emerytura minimalna. Tzn teściu niedawno otrzymał decyzje i: czy musi odwoływać się od decyzji do tut. sądu czy musi złożyc do ZUS-u podanie o ponowne przeliczenie renty.
Tylko o to mi chodzi.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Jeśli do wniosku nie przedłożono dokumentu na ten okres - nie ma się od czego odwoływać, lecz jak najszybciej złożyć nowy dokument, celem przeliczenia renty.

Powrót