W
Witaminka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam.
Zarejestrowałam się ponieważ mam dylemat czyja jest wina jeśli chodzi o kolizję na drodze.
Skrzyżowanie podporządkowane w kształcie litery T, na głównej ( z kierunku zachodniego na wschód) poruszają się dwa pojazdy (pierwszy [A], drugi ).
Pojazd [A] zaczyna skręcać w prawo (na południe ), a pojazd wyprzedza go z lewej strony na skrzyżowaniu.
Z drogi podporządkowanej z południa pojazd [C] skręca w lewo i następuje kolizja czołowa pojazdu z pojazdem [C].
Pojazd znajdował się na lewym (nie "swoim" pasie).
Pojazd [C] widząc że pojazd [A] skręca w swoją prawą stronę (na południe) skręcił w swoją lewą stronę ( na zachód) wjeżdżając prosto w pojazd .
Kierowca pojazdu [C] nie widział pojazdu ponieważ był zasłonięty przez [A].
Skutki:
pojazdy i [C] do kasacji
Pytanie:
Który kierowca jest winny kolizji ?
Pojazdu czy pojazdu [C] ?
Prosze o rozważenie tej trudnej dla mnie sytuacji.
Pozdrawiam
Witaminka
Zarejestrowałam się ponieważ mam dylemat czyja jest wina jeśli chodzi o kolizję na drodze.
Skrzyżowanie podporządkowane w kształcie litery T, na głównej ( z kierunku zachodniego na wschód) poruszają się dwa pojazdy (pierwszy [A], drugi ).
Pojazd [A] zaczyna skręcać w prawo (na południe ), a pojazd wyprzedza go z lewej strony na skrzyżowaniu.
Z drogi podporządkowanej z południa pojazd [C] skręca w lewo i następuje kolizja czołowa pojazdu z pojazdem [C].
Pojazd znajdował się na lewym (nie "swoim" pasie).
Pojazd [C] widząc że pojazd [A] skręca w swoją prawą stronę (na południe) skręcił w swoją lewą stronę ( na zachód) wjeżdżając prosto w pojazd .
Kierowca pojazdu [C] nie widział pojazdu ponieważ był zasłonięty przez [A].
Skutki:
pojazdy i [C] do kasacji
Pytanie:
Który kierowca jest winny kolizji ?
Pojazdu czy pojazdu [C] ?
Prosze o rozważenie tej trudnej dla mnie sytuacji.
Pozdrawiam
Witaminka
Ostatnia edycja: