Czyja własność?przyczepy campingowej?

• Autor wątku Autor wątku mech1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mech1958

Użytkownik
Odpowiedzi
190
Mam taki problem.
Pewna starsza kobieta
która dostała exmisję z mieszkania,upowazniła mnie notrialnie do odbioru zaliczki za to mieszkanie.
Nie moglismy znalezc dla niej stancji i postanowiłem kupic dla niej przyczepe Campingową ze wszystkimi wygodami.Po pewnym czasie kobieta ta podała mnie o wyłudzenie pieniedzy,i zrobiono mi sprawe karną.Wytoczono mi w sumie 2 sprawy i w koncu mnie uniewinniono.Kobieta ta nagle zmarła,ale na 2 tyg.przed smiercia zapisała mi przyczepe na własnosc.Pismo jest podpisane przez nia ale nie notarialnie.Teraz jej dzieci
domagaja sie zwrotu tej przyczepy.Wiadomo wszystkim,ze dzieci te w ogóle sie nia nie interesowały więc postanowiła zapisać ja na mnie
Proszę o podpowiedz jak w swietle prawa wygląda sytuacja,kto jest właścicielem tej przyczepy i co robic dalej z tym problemem.Pozdrawiam wszystkich i proszę o podpowiedz

Co to za dokument, którym ta kobieta zapisuje Panu przyczepę? Testament? Jakies inne oświadczenie? Proszę bliżej.

Dziękuję za odpowiedz.Jutro podam panu link do scanu tego dokumentu który podpisała ta pani.Pozdrawiam i serdecznie dziekuję.:)

Dorota Kowalska Miejscowośc data itp.
itd.itd.
Oświadczenie

Ja nizej podpisana Dorota Kowalska legitymujaca sie dowodem osobistym ......z całą świdomośćia oświadczam,że jestem właśćicielką przyczepy campingowej marki Abi która to wczesniej zakupił dla mnie pan Marek Janowski za cenę.......z pieniedzy które mu powierzyłam zapisem notarialnym (repertprium nr........)
Na wypadek mojej nagłej smierci daruje na własność tą przyczepę panu Markowi Janowskiemu zam........legitymujacego sie dowodem osob............
Oswiadczenie zostało sporządzone w 2 jednobrzmiących egzemplarzach

własnoręczny podpis tej pani

Ostatnia edycja:
Pismo to dołączyłem w sądzie w mojej sprawie o wyłudzenie którą wygrałem.
Proszę teraz mi odpisać,co daje mi to pismo?czy mogą mnie podać teraz jej dzieci o przywłaszczenie tej przyczepy?

Ostatnia edycja:
aha dokument jest napisany jako tzw.Oświadczenie

Ostatnia edycja:
Nazwa dokumentu nie ma znaczenia, a jego treść i wynikająca z niego wola osoby oświadczającej w nim wolę.
Czy pismo to było napisane odręcznie?

nie ja napisałem komp.a ta pani podpisała własnoręcznie

ja chcę teraz sprzedać tą przyczepę aby zwrócić sobie koszty jakie poniosłem z tytułu utrzymywania tej pani przez ponad rok ale boję się,że znowu wytoczą mi sprawę o przywłaszczenie......

Czy ktoś jeszcze był obecny przy podpisywaniu tego pisma?

jej syn,ale też niedawno zmarł i moja koleżanka

Ok. Odpada więc podstawa ze sporządzenia testamentu w niebezpieczeństwie śmierci (abstrahując od wystąpienia czy niewystąpienia niebezpieczeństwa śmierci). Możliwe jest zahaczenie tego pisma jako darowizny pod warunkiem zawieszającym. Ma Pan na PW szczegóły, bo tu już chyba nie warto się rozpisywać.

ja to zle napisałem,powinno byc - jej syn,też niedawno zmarł i moja koleżanka tylko widziała jak ona podpisywała to oświadczenie

Właśnie - jak to rozumieć? "Nagła śmierć" trwa sekundy. Potocznie spowodowana jest czynnikiem zewnętrznym. A jeśli to była śmierć naturalna, ale nie "nagła", to co wówczas? Czy wyrażenie woli zmarłej będzie skuteczne?
Troszkę "filozofuję", ale sprawa oświadczenia nie jest zbyt jasna.

Ta pani nadużywała alkoholu o czym wszyscy wiedzieli jak również i w sądzie na sprawie przeciwko mnie wiedzieli,że jest alkoholiczką
W ostatnich mies.życia zle się czuła siadły jej nogi,ale dalej popijała,i tak się stało,że powiedziała do mnie,że nie wie ile jeszcze pociągnie to lepiej coś takiego napisać

Powrót