Czyją własnością jest zawartość forum?

• Autor wątku Autor wątku iocus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iocus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zwracam się do państwa z prośbą o poradę. Proszę wybaczyć, jeżeli nie posłużę się precyzyjnym językiem.
Sprawa wygląda następująco:
Jestem jednym z administratorów forum: http://fabrykaslow.ok1.pl
W związku z zamiarami rozwijania forum postanowiliśmy przenieść forum z darmowego na płatny serwer, zakupiłem też już domenę. Administracja serwisu ok1.pl nie daje dostępu do baz, w których zapisane są posty oraz dane użytkowników. W związku z tym zwróciłem się do administracji z prośbą o utworzenie i przekazanie kopii bazy, którą moglibyśmy wgrać na nowe forum, a tym samym kontynuować jego działanie. Administrator odpowiedział: "Przykro mi lecz nigdy nie było i nie będzie można dostać kopii bazy". Mam więc zapytanie, czy ma prawo odmówić udostępnienia kopii bazy? Wydaje mi się, że zawartość forum jest własnością jego założycieli i użytkowników, a więc moim zdaniem powinni oni mieć dostęp przynajmniej do kopii bazy. Jak prawo widzi tę kwestię?

a masz dostęp do plików? jeśli tak to sobie sam bd danych jesteś w stanie skopiować

Nie mam żadnego dostępu poza zwykłym dostępem jako admin forum (mogę kasować użytkowników forum, posty, itp.) jednak dostęp do bazy został zablokowany. W regulaminie też nie ma nic (moim zdaniem) co by sugerowało, że taki dostęp czy kopia bazy będzie niemożliwa (http://www.vgh.pl/index.php?menu=terms )

Niestety w regulaminie nie ma też nic co by zmuszało do przekazania bazy danych więc wszystko zależy od widzimisie właściciela.
Jednak forum jest tak małe, że spokojnie można stworzyć nową bazę danych i je przepisać, jak dla mnie max. 3-4 dni roboty bez specjalnego pośpiechu.

Jeżeli nic się nie uda zrobić, to tak trzeba będzie. Ale to jest 1372 postów.
W regulaminie nic nie ma, ale na zdrowy rozsądek, jeżeli zawartość bazy (posty, etc.) jest własnością tych którzy tworzyli zawartość tego forum, to czy nie mają oni prawa do swobodnego dysponowania tą własnością?

Zawartością możesz dysponować jako admin i jest własnością użytkowników,ale baza danych jako taka należy do właściciela. Jak z blokiem mieszkalnym, gdzie każde mieszkanie jest przez kogoś użytkowane i meble należą do użytkownika, ale właścicielem bloku/działki jest kto inny.

Baza tak, a zawartość bazy? Nie będzie to tak, jakby zabronić wynieść z mieszkania meble?

Niestety nie narusza tym regulaminu więc w ten sposób nic nie zdziałasz.

Szkoda, choć myślałem, że zadziała ogólne prawo. Dzięki

Miałam do czynienia z takimi molochami przy przenoszeniu kilku for z serwerów darmowych na płatne, niestety nic nie zdziałasz, chyba, że włamiesz się na serwer :D

Ale jest sposób i na to: uciekaj dopóki forum nie rozrosło się do dużych rozmiarów.

Obecne forum możesz zassać np. teleportem i w wersji statycznej na nowym serwerze umieścić jako archiwum, ewentualnie pozostaje Ci kopiowanie ręczne.

Powrót