Czyje to zdjęcia?

• Autor wątku Autor wątku Dobryslaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dobryslaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

W innym wątku opisywałam moje odejście z pracy:
http://forumprawne.org/prawo-pracy/688468-art-55-kp-odszkodowanie.html#post3664605

Teraz do tego mam jeszcze pytanie. Tam gdzie pracowałam zajmowałam się między innymi fotografią. Zdjęcia powstawały na sprzęcie firmowym, robione były przeze mnie, obrabiane i edytowane również przeze mnie i na moim sprzęcie i oprogramowaniu należącym do mnie.

Wiadomo jak to w fotografii bywa zostało mi bardzo dużo zdjęć w formacie RAW. Zdjęcia te nie były przeznaczone na sprzedaż, stanowią po prostu część mniej udanych kadrów.

I teraz pojawia się pytanie. Kto ma prawo do tych zdjęć? Ja czy mój były już pracodawca?

Skoro jak piszesz byłaś zatrudniona na umowę o pracę, zatem jeśli w owej umowie nie ustalono inaczej, autorskie prawa majątkowe należą do pracodawcy i tylko on ma prawo dysponować tymi utworami. Pracodawca jednak nie ma prawa bez Twojej zgody korzystać i rozporządzać opracowaniami tych utworów.
Autorskie prawa osobiste pozostają przy Tobie.

Pan Leszek ma rację. Sprawdź dokładnie umowę, jak została rostrzygnięta kwestia autorskich praw majątkowych.

Powrót