Czym różni się „flaga miasta” od „flagi urzędowej”?

• Autor wątku Autor wątku jdx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jdx

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Nie siedzę w tym temacie, więc jest to dla mnie nowość. W każdym razie w statutach miast (a także gmin, powiatów i województw) określone są m.in. wzory flag. I z tego co dotychczas widziałem wynika, że zawsze jest określony jeden wzór flagi. Tymczasem Piekary Śląskie mają określone dwie flagi: „flagę miasta” oraz „flagę urzędową" – patrz załącznik nr 2 do uchwały w sprawie zmiany statutu miasta. Na czym polega różnica? Oczywiście nie chodzi mi o różnicę w wyglądzie. Kiedy używa się jednej, a kiedy drugiej?

jdx napisał:
... Kiedy używa się jednej, a kiedy drugiej?
To pytanie zadaj u źródła skoro ono rozgranicza te dwa symbole. Nie mniej obydwa są dobrem osobistym Miasta czy też Urzędu.

Prawo autorskie a zmiana reprezentacji elektronicznej niechronionego utworu

Powiedzmy, że biorę sobie wzór herbu miasta Piekary Śląskie i na jego podstawie tworzę możliwie najwierniejszą wersję wektorową tego herbu (np. w formacie SVG) z zamiarem opublikowania go na stronie Wikimedia Commons aby później można było tę grafikę użyć w artykułach dotyczących Piekar. Czy mogę opublikować taki utwór na licencji CC-BY-SA? Przy czym nie roszczę sobie praw do wizerunku herbu (który nie jest objęty ochroną z tytułu praw autorskich), a do jego wektorowej reprezentacji, czyli pliku w formacie SVG. Art 2. ustawy o prawie autorskim mówi że „opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.” Ale czy taka przeróbka z bitmapy na wersję wektorową jest „opracowaniem”?

Proszę nie dublować tematu. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Prawo autorskie a zmiana reprezentacji elektronicznej niechronionego utworu

jdx napisał:
... na jego podstawie tworzę możliwie najwierniejszą wersję wektorową tego herbu ...
Nie jest to opracowanie, nie nabywasz żadnych praw.

OK, również uważam, że to nie jest opracowanie (nawet pomimo tego, że taka konwersja może wymagać sporo czasu i pracy). Ale czym to poprzeć? Bo lektura ustawy o prawie autorskim jakoś nie rozwiewa moich wątpliwości.

Pytam, ponieważ jestem właśnie w trakcie sporu z innym użytkownikiem Wikimedia Commons, który wykonuje wektoryzacje herbów i flag i publikuje je na „podwójnej licencji”, tzn. oznacza je „licencją” ***mod*** (która jest wskazaniem na art. 4 ustawy o prawie autorskim) oraz CC-BY-SA ***mod***. Natomiast według mnie należy tego typu pliki oznaczać jedynie „licencją” PD-Polishsymbol plus ewentualną ***mod***

BTW. Przecież nie zdublowałem tematu – wskazują na to tytuły oraz treść moich początkowych wpisów w wątkach które rozpocząłem. A to, że w obu wymieniłem nazwę Piekary Śląskie jest szczegółem bez znaczenia.

Nie ma powodu aby tutaj robić mu reklamę. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jdx napisał:
... Ale czym to poprzeć? ...
Na literaturze tematu, wypowiedziach autorytetów. Efektom jego pracy brak jest cech samodzielnego utworu, nie ma tutaj żadnego działania twórczego. Jego działanie ma charakter czysto techniczny:
Cytat:
Praca intelektualna o charakterze twórczym jest przeciwieństwem pracy o charakterze technicznym, która polega na wykonywaniu czynności wymagających jedynie określonej wiedzy i sprawności oraz użycia określonych narzędzi, surowców i technologii.
Cechą pracy w charakterze technicznym jest przewidywalność i powtarzalność osiągniętego rezultatu. Proces tworzenia, w przeciwieństwie do pracy technicznej, polega na tym, że rezultat podejmowanego działania stanowi projekcję wyobraźni osoby, od której pochodzi, zmierzając do wypełniania tych elementów wykonywanego zadania, które nie są jedynie
wynikiem zastosowania określonej wiedzy, sprawności, surowców, urządzeń bądź technologii. W tym ujęciu twórczość, jako angażująca wyobraźnię twórcy, ma charakter subiektywny. ...
[FONT=&quot] SN 2006.01.25, sygn. akt I CK 281/05[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
Przypisanie sobie praw do zwektoryzowanych symboli czy herbów miast stanowić może naruszenie dóbr osobistych tych miast ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami. Jego licencje nie wywołują żadnych skutków prawnych.

PS.
Tym bardziej nie ma prawa dysponować godłem Polski.

Ostatnia edycja:
Czy aby na pewno w/w cytat pochodzi ze wspomnianego wyroku? Ponieważ nie mogę go znaleźć w http://sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/IV CSK 359-09-1.pdf.

BTW. Nawet jeśli linki zamieszczone w moim poprzednim wpisie uznać za reklamę (czego?), to należało usunąć jedynie URL-e, a nie zamieniać tekst przez co wypowiedź stała się częściowo niejasna.

Faktycznie chwyciłem za szeroko, cytat pochodzi z: [FONT=&quot] SN 2006.01.25, sygn. akt I CK 281/05

[/FONT]
jdx napisał:
... to należało usunąć ...
Ta decyzja należy do moderatora.

Ostatnia edycja:
Powrót