Czym się różni trawki od kwietnika.

• Autor wątku Autor wątku bober77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bober77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czym się różni trawnik od kwietnika.

Z racji, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich uroczyście powitać.:)

Sprawa wydaje się banalna: Czym się różni trawnik od kwietnika?
Każdy mniej więcej wie,ale gdzie można to zalesić w aktach prawnych.
Są rożne kary.:)

Rodzaje zieleni Stawki jednostkowe kar pieniężnych za 1m2 w zł
Krzewy 108
Trawniki 22
Kwietniki 216

Pytanie wydaje się banalne, ale kilka ludzi już szukało i znaleźć nie może.
Gdzie w Polskim , czy europejskim prawie można znaleźć opis trawnika i kwietnika??

Moja dziewczyna studiuje ochronę środowiska i dostała takie pytanie od prowadzącego -- odpowie to ma zwolnienie z egzaminu.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.:):)

Ostatnia edycja:
Zgodnie ze słownikiem języka polskiego PWN:

trawnik
1. «teren zasiany trawą»
2. «teren, na którym ułożono sztuczne pokrycie przypominające trawę; też: samo takie pokrycie»

kwietnik
1. «w ogrodach, parkach itp.: wydzielony kawałek ziemi obsadzony dekoracyjnie ugrupowanymi kwiatami»
2. «zestaw półeczek przeznaczonych na kwiaty doniczkowe»

Różnica jest oczywista :)

Pozdrawiam :cool:

słownik polski ok.,ale w ustawach są dokładne opisy rzeczy, cieczy -- niedawna sprawa dopalaczy;politycy podali dokładny opis co to jest:"substancje powodująca zaburzenia.... Prowadzącemu chodziło raczej o akty prawne. Gdzie to można znaleźć.

Rozmawiałem teraz z dziewczyną i przeczytałem Twoją odpowiedz Grim i potwierdziła,że raczej chodzi o jakiś "opis" w prawie hmm :|
dzięki i tak za pomoc

W takim razie życzę szczęścia :) ... nie wszystkie pojęcia muszą być definiowane w aktach prawnych, często przyjmuje się obowiązujące definicje - a trawniki i kwietniki mieszczą się z pojęciu: teren zieleni
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody.

art. 5. 21.
tereny zieleni - tereny wraz z infrastrukturą techniczną i budynkami funkcjonalnie z nimi związanymi, pokryte roślinnością, znajdujące się w granicach wsi o zwartej zabudowie lub miast, pełniące funkcje estetyczne, rekreacyjne, zdrowotne lub osłonowe, a w szczególności parki, zieleńce, promenady, bulwary, ogrody botaniczne, zoologiczne, jordanowskie i zabytkowe oraz cmentarze, a także zieleń towarzyszącą ulicom, placom, zabytkowym fortyfikacjom, budynkom, składowiskom, lotniskom oraz obiektom kolejowym i przemysłowym;

Ponawiam pytanie czy trawnik jest kwietnikiem, a kwietnik...trawnikiem.
Grim Reaper zaangażował się i podał dość bogate wytłumaczenie (słownik języka polskiego oraz, że oba zagadnienia podlegają pod tereny zieleni ). Zgadzam się z tym, ma racje.

Dziś moja sympatia miała zajęcia z Panem Doktorem. Przedstawiła mu nasze rozumowanie. Zgodził się, ale uznał je za nie pełne. Zadał pytanie:
"Co by było gdyby na trawniku rósł zasadzony tulipan-jeden. Czy jest to kwietnik? Gdzie w takim razie się zaczyna? Gdzie kończy?"

Pozdrawiam :D

Kwietnik pełni rolę dekoracyjną na tym polega różnica :)
Kwietnik jest wykonany w konkretnym celu ... więc jeden tulipan kwietnika nie czyni,
tym bardziej jeżeli kwiat(y) rosną "dziko" :)

Grim Reaper napisał:
Kwietnik pełni rolę dekoracyjną na tym polega różnica :)
Kwietnik jest wykonany w konkretnym celu ... więc jeden tulipan kwietnika nie czyni,
tym bardziej jeżeli kwiat(y) rosną "dziko" :)

:) ja to rozumiem że jeden kwiat to mało. Jednak Doktor też zadał to pytanie nie tak bez znaczenia:
"Co by było gdyby na trawniku rósł zasadzony tulipan-jeden. Czy jest to kwietnik? Gdzie w takim razie się zaczyna? Gdzie kończy?"

na umyślnie podał że "zasadzony". czyli nie dziki. nie możemy się trzymać tylko słownika języka Polskiego i własnych odczuć, ponieważ już o tym był poinformowany. Problem zadany przez Doktora tkwi raczej w jakiś dokumentach. Może Unijnych

dziękuje za dyskusję

traw-nik
kwiet-nik
...hmmm...one różnią...się...przedrostkiem :)

Może Pan doktor jest z tych podchwytliwych.
Jak w pytaniu "Wchodzi Pani na komin elektrociepłowni i co Pani widzi".

Myli się ten kto powie - ludzi, zwierzęta, rośliny itp.

Odpowiedź prawidłowa - podmioty i przedmioty prawa cywilnego :)

Powrót