czynności po nabyciu spadku

• Autor wątku Autor wątku Petent1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Petent1

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry.

Jakich formalności muszę dopilnować po odziedziczeniu mieszkania z tytułu nabycia spadku? Co muszę zrobić, by zwolniono mnie z podatku od spadków i darowizn pomimo tego, że należę do III grupy podatkowej?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie ma tu niczego o uniknięciu podatku od spadku i darowizn. A jeden z użytkwoników, Byrnoth, wspominał kiedyś o jakimś sposobie.

A, przepraszam. Moje niedopatrzenie. Jest coś o uldze mieszkaniowej.

Spadkobiercy z III grupy podatkowej płacą podatek od spadków i darowizn powyżej kwoty wolnej. Wynosi ona 5 733 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do trzeciej grupy podatkowej.

Jest coś o uldze mieszkaniowej.

Ulga mieszkaniowa w podatku od spadków i darowizn jest uregulowana w art. 16 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn ( t.j. Dz.U. 2024.596).

Info masz tutaj: https://www.podatki.gov.pl/media/8643/broszura-mf_ulga_mieszkaniowa_07-11.pdf

Ostatnia edycja:
Byrnoth mówił, że podstawą może być umowa o opiekę, którą miałam zawartą ze swoim podopiecznym. Jeśli to mieszkanie będzie nie jako wzbogacenie się, a jako miejsce zamieszkania. Coś takiego chyba to było. Postaram się doczytać szczegóły w tym. Dziękuję za podesłanie.

Powrót