Czynsz

• Autor wątku Autor wątku Szogun251
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szogun251

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Nie wiedziałem za bardzo gdzie to umieścić, jeśli się pomyliłem to proszę o przeniesienie do stosownego działu.
Chciałem się dowiedzieć o możliwość nałożenia przez matkę na syna obowiązku do dokładania się do rodzinnych rachunków, wiem, że jeśli się uczę to nie można mi tego nałożyć, ale mnie bardziej interesuje wysokość tego czynszu, co reguluje jego wysokość, jaka może być minimalna a jaka maxymalna kwota, do której matka może zobowiązać sądownie.

Dopoki sie uczysz to na rodzicach ciazy obowiazek alimentacyjny wobec Ciebie.
Co innego jesli pracujesz i jestes w stanie sie utrzymac.

A co do sadownego ustalenia czynszu... Cos mi sie wydaje ze nie ma takiej mozliwosci.
Jesli pracujesz to solidarnie odpowiadasz za utrzymanie mieszkania w ktorym mieszkasz.

Zarabiam 650zł a chcą ode mnie 300zł, to ma być suma płynna, więc zimą pewnie będą chcieli więcej, bo ogrzewanie dojdzie ja próbuje się umówić na 200, no, bo co mam odkładać tylko na to żeby sobie ciuchy kupić, czy mam się w szmateksie ubierać, nie mówię już o odłożenie jakiejś kasy na przyszłość, bo przecież do kąca życia nie chce tu mieszkać. Tak czy siak na 2 stówy nie chcą się zgodzić i zagrozili, że sąd mi nakaże płacić, dlatego muszę być pewien żeby wiedzieć, co robić, wiem, że jak matka nie ma środków do życia to matka może ubiegać o kasę od syna, i jak to wygląda, jeśli np. jestem bez robotny, bo to jest ostatni miesiąc, co dostanę kasę z stażu, czy można wydębić kasę czy nie, na logikę to nie, ale ja się nie znam, próbuje się dogadać, bo przecież nie o to chodzi by sobie na złość robić, ale w razie, czego mieć jakieś argumenty. I w razie, czego sporządzić umowę mogę, czy wystarczy, że odpowiednio ją napiszę i dam jej do podpisu, czy musi przez prawnika być sporządzona? Bo nie bardzo chciałbym jej na słowo ufać biorąc pod uwagę fakt, że raz mnie oszukała, nie płacąc za parę miesięcy pracy, bo kiedyś pracowałem u niej, już dawno z 2 lata już będzie.

Powrót