czytylko główny najemca musi płacić rachunki?

• Autor wątku Autor wątku Blanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blanka

Użytkownik
Odpowiedzi
30
cześć
już kiedyś opisywałam ten temat, ale niestety nie wiele mogliście mi pomóc . :(
otóż jestem głównym najemcą mieszkanie spółdzielcze- lokatorskie ,na tym mieszkaniu mieszka moja mama ja mam tam stały meldunek niestety nie mieszkam tam ponieważ nie dogaduję się z nią i przeprowadziłam się do mojej przyszłej teściowej zameldowała mnie ,ale tylko na tymczasowy pobyt .
Chciałam zamienić mieszkanie na mniejsze(mniejsze rachunki)ale matka nie zgadza się a i nikt nie chce się wymienić chciałam również zrzec się mieszkania na matkę ona też się nie zgadza a teraz niepłaci rachunków i ma to.... gdzieś.A ja mam problem bo boję się że to sąd będzie mnie ścigała długi ja jestem głównym najemcą pracuje ale nie stać płacić rachunków za mieszkanie na którym nie mieszkam.Chciałam się zrzec na spółdzielnie, ale tam mi powiedzianoże to do mnie należy obowiązek dać matce lokum zastępcze
czy mogą mi zająć pensje jeżeli nie mieszkam na tym mieszkaniu?
i co ja mogę zrobić? już nie śpię po nocachbo boję że nie będe miała za co utrzymać siebie i córki Teściowa i tak nam pomaga ale sama nie wiele ma :help: :help:

Osoby dorosłe zamieszkujące lokal są odpowiedzialne solidarnie za opłaty czynszowe. I siłą rzeczy spółdzielnia domaga się zapłaty od tego, od kogo najłatwiej kasę ściągnąć.

[cytat:2u75b6bw]
Osoby dorosłe zamieszkujące lokal są odpowiedzialne solidarnie za opłaty czynszowe.
[/cytat:2u75b6bw]
tzn.jeśli ja jestem zameldowana gdzie indzij tymczasowo to może mnie to nie dotyczyć ?choć mam tam stały meldunek i jestem głównym najemcą?

[cytat:1dkpk2vg]
"6. (5) Za opłaty, o których mowa w ust. 1-2, 4 i 5, solidarnie z członkami spółdzielni, właścicielami lokali niebędącymi członkami spółdzielni lub osobami niebędącymi członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, odpowiadają stale zamieszkujące z nimi w lokalu osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystające z lokalu"
[/cytat:1dkpk2vg]

tak jest napisane w tej ustawie Art.4 i mam nadzieje żę dobrze rozumiem
nie korzystam choć mam stały meldunek, nie mieszkam jestem zameldowana na tymczasowo u teściowej tzn. nie mam obowiązku płacić? proszę powiedzcie że tak jest:help:

To nie jest takie proste. Kto jest członkiem spółdzielni?

głównym najemcą jestem ja ale mama z tego co pamiętam jest członkiem nie ma dokumentu przydziału ale wpisana tam jest na pewno ponieważ tata mój przepisał je na mnie a mama musiała wyrazić zgodę na to

oj nie wiem :what: to można być głównym najemcą i i nie być członkiem spółdzielni? nawet nie wiedziałam !a gdyby nie ? to co wtedy?postaram się dowiedzieć.
(nie mogę znaleść dokumentu ze spółdzielni poradopodobnie mama je schowała...)

Mnie też to interesuje.
Ja jestem najemcą (mieszkanie komunalne), a były mąż jest zameldowany, ale nie płaci za mieszkanie i nie mieszka. Mogę się zwrócić do niego o zwrot kosztów, bo przecież jest jakaś stała kwota w czynszu od ilości osób zameldowanych?

Powrót