Czyżby największa wtopa mojego życia?

• Autor wątku Autor wątku ttr0909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ttr0909

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Wstyd pisać... żyłem sobie 10 lat w przekonaniu, że mam zawieszona firmę. Okazało się że nie jest zawieszona. Firma usługowa na zasadach ogólnych. Nawet nie podejmuję sie wyjaśniac sobie jak to sie stało.:mad:
Chodzi mi teraz o ZUS. Przez ten cały czas, a nawet dłużej jestem zatrudniny na cały etat w firmie. Jak to sie dzieje, że ZUS nie upomina się o składki z tytułu minimalnej składki ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej?

Pozdrawiam,
Tomek

ZUS nie ma obowiązku "przypominania" o obowiązku opłacania składek, natomiast Pan ma obowiązek takowe składki płacić. ZUS ma 10 lat na to by ściągać zaległe składki.

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie przeglądam domowa archiwa i znalazłem ZUS ZWUA z kodem 140 i ZUS ZWPA z kodem 113 złożone w ZUS około 10 lat temu. Z tego co się na razie doczytałem, to właśnie tak się kiedyś zgłaszało fakt "zawieszenia/zaprzestania" działalności gospodarczej (nie likwidacji)
Znalazłem również swoje notatki sporządzone 10 lat temu i mam tam napisane:
tylko zawieszenie: nic nie składać
przy likwidacji: zgłosić do UM, do US i remanent likwidacyjny

Nie wystawiałem faktur przez ten czas, wypełniałem PIT-36.
Chyba jest OK, ale dawno nie miałem takiego stresu – zaległe składki za 10 lat i odsetki...

Pozdrawiam
Tomek

Czy ZUS wszczął jakieś postępowanie odnośnie nie zapłaconych składek? Może być problem, jeżeli US nic nie wiedział o Pana "zawieszeniu".

Skoro masz złożone ZWUA i ZWPA i one znajdują się w systemie ZUS, to dla ZUSu Twoja działalność jest zakończona. Przy terminowo złożonych dokumentach wyrejestrowujących nie ma żadnego powodu żeby ZUS gdzieś potwierdzał okres prowadzenia tej działalności.

Witam,
Zus nie wszczynał żadnego postępowania. Po prostu postanowiłem po 10 latach „wrócić” do swojej firmy i spróbować jeszcze raz w innej dziedzinie. Okazało się, że nie ma statusu zawieszona. W związku z tym zostało wydane zaświadczenie o zmianie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, a nie wznowienia działalności.
Kiedy prawie 10 lat temu składałem wnioski ZWUA i ZWPA wyrejestrowanie się z płacenia składek zdrowotnych było jednoznaczne z zaprzestaniem działalności gospodarczej, ale nie zlikwidowaniem. W tym czasie to było formą zawieszenia firmy i zgłaszało się to tylko do ZUS. Mogły tak postąpić tylko firmy jednoosobowe. Dopiero zmiana ustawy z dnia bodajże 20.09.2008 zmienia tą sytuację (wniosek EDG-1) ale nie nakłada na mnie obowiązku zmiany statusu mojej firmy zgodnie z obecnymi przepisami, a zawieszonej wedle przepisów sprzed 10 lat. Jeżeli wystawię pierwszy rachunek od czasu „zawieszenia w ZUS” oznacza to, że wróciłem do działalności gospodarczej.
Tak rozumuję z tego co czytam w ustawach.
Zarysowałem pokrótce moją sytuację pani w ZUS i powiedziała, że w takim przypadku biorę zaświadczenie o zmianie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, dowód osobisty i przyjeżdżam do ZUS załatwić sprawę z płacenie składek zdrowotnych. W tym czasie byłem i jestem zatrudniony w firmie, w której pracuję zawodowo.

A jak to się wszystko skończy, zobaczymy...

Pozdrawiam,
Tomek

Powrót