Dalej obowiązuje dozwolony użytek?

• Autor wątku Autor wątku szymon1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon1051

Użytkownik
Odpowiedzi
270
Dalej obowiązuje dozwolony użytek? Czyli że można pobierać coś co zostało udostępnione (film czy muzyka itp), ale nie możemy udostępniać (jakiegoś filmu czy muzyki)?

Czyli jak dobrze rozumiem jak wpisze w google "nazwa filmu online" i przekieruje mnie do jakieś strony gdzie mogę oglądnąć w przeglądarce (technicznie to pobieram) to robię to legalnie?

Dodatkowo czy udostępnianie odnośnika (linku) do znalezionego przez ze mnie np filmu na np facebook jest nie legalne?
Ja wskazuje gdzie można dany np film zobaczyć i nie wiem czy on jest tam wrzucony legalnie czy nie, bo nie mam możliwości zobaczenia jakichkolwiek umów czy pozwoleń między firmą na której jest np film a firmą czy osobą która posiada prawa do tego filmu, lub czy może osoba wrzucająca miała jakieś prawa lub pozwolenia od firmy czy osoby która ten film wydała.

Nic nie zmieniło się pod tym względem w zakresie dozwolonego użytku osobistego chronionych utworów, a zapoznanie się z utworem, oglądanie nie narusza praw autorskich. Na temat linkowania masz na górze przyklejony temat.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót