Dałem się zrobić na słupa z chęci zysku :(

• Autor wątku Autor wątku Norbert norbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Norbert norbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry od razu przepraszam jeśli zamieściłem w złym dziale. Czy można połączyć wyrok półtora roku bezwzglednego i sześć miesięcy ograniczenia wolności zamienionych na odsiadkę 3 miesiące? Chciałbym się starać o dozór elektroniczny ale na pracę społeczną jest już za późno :(

Ostatnia edycja:
Dlaczego na pracę społeczną jest już za późno?

Ponieważ już odbyło się posiedzenie w przedmiocie zarządzenia kary zastępczej pozbawienia wolności i mam już termin na lipiec do stawienia się w AŚ (nie w ZK) za tę sprawę oraz również na lipiec na 1 rok i 6 miesięcy za inną sprawę (też na lipiec) Trudno trzeba iść odkupić winy ale chciałem się zapytać czy będąc już w AŚ można to połączyć? Może zmniejszyłoby do równego półtora roku i wtedy bym się mógł starać o opaskę elektroniczną

W śledztwie byłem 3 miesiące i wiem że to mi się wliczy ale razem z karą zastępczą dwa wyroki będą wynosily 21 miesięcy co mnie dyskwalifikuje z możliwości starania się o opaskę :(

Norbert norbi napisał:
Ponieważ już odbyło się posiedzenie w przedmiocie zarządzenia kary zastępczej pozbawienia wolności i mam już termin na lipiec

To nie stoi na przeszkodzie, żebyś złożył do sądu na piśmie oświadczenie, że przystąpisz do wykonywania kary ogr. woln. i poddasz się rygorom z nią związanym i poprosił o wstrzymanie wykonania kary zastępczej.

Finister napisał:
To nie stoi na przeszkodzie, żebyś złożył do sądu na piśmie oświadczenie, że przystąpisz do wykonywania kary ogr. woln. i poddasz się rygorom z nią związanym i poprosił o wstrzymanie wykonania kary zastępczej.

Jest na prawdę taka możliwość? Gdzieś czytalem, że ten artykuł kiedyś obowiązywał, ale teraz jest uchylony

Art. 65a kodeksu karnego wykonawczego. Nie jest uchylony i jest stosowany. Z mojego doświadczenia wynika, że nawet dość często.

Dziękuję! Będę próbował! A Twoim zdaniem pismo o wstrzymanie lepiej pisać z wolności czy już będąc po tamtej stronie? Za tydzień będę już w AŚ. Chcę sam się stawić dobrowolnie bo wtedy być może będą inaczej patrzeć na komisji.. Gdy wyśle pismo z wolności to odpowiedzą na nie pewnie również na wolnościowy adres a mnie już tu nie będzie

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że z wolności. Po osadzeniu dużo trudniej to uzyskać. Osobiście znam zaledwie jedną sytuację, że skazanemu udało się uzyskać zwolnienie z zakładu karnego celem kontynuowania prac społecznych po złożeniu takiego wniosku, za to z wolności całe mnóstwo.

Finister napisał:
Oczywiście, że z wolności. Po osadzeniu dużo trudniej to uzyskać. Osobiście znam zaledwie jedną sytuację, że skazanemu udało się uzyskać zwolnienie z zakładu karnego celem kontynuowania prac społecznych po złożeniu takiego wniosku, za to z wolności całe mnóstwo.
Jak ma bilet to może się nie stawić do zł przecież pismo nie wstrzymuje wykonania kary chyba że się coś zmieniło?

Powrót