Dalsi spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku Wisienka7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wisienka7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. W 2017 roku zmarła moja mama. Ja wraz z rodzeństwem, naszymi dziećmi i wnukami odrzuciliśmy spadek u notariusza (byliśmy świadomi istniejących zadłużeń). Jedyną osobą która nic w tym kierunku nie poczyniła jest ojczym (nie odrzucił spadku).
Obecnie w sądzie toczy się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłej mamie z udziałem ojczyma z wniosku jednego z wierzycieli. My przedstawiliśmy swoje protokoły odrzucenia spadku jako uczestnicy postępowania. Następnie zostaliśmy wezwani do podania danych osobowych i adresowych rodzeństwa mamy.
Moje pytanie dotyczy tego zobowiązania - dlaczego musimy podać dane rodzeństwa mamy? Ojczym żyje i jak rozumiem przyjął spadek ustawowo (nie przeprowadził sprawy spadkowej).
Czy oprócz niego jeszcze ktoś jest spadkobiercą?

W sytuacji gdy dzieci spadkodawcy oraz ich zstępni odrzucili spadek, dziedziczy małżonek oraz rodzice spadkodawcy.
W sytuacji gdy rodzice spadkodawcy nie żyją, wówczas w ich miejsce dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy.

W omawianym przypadku - ponieważ dzieci, wnuki i prawnuki spadkodawczyni odrzuciły spadek, a rodzice spadkodawczyni (jak zakładam) nie żyją, dziedziczyć będą małżonek i rodzeństwo spadkodawczyni.

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Powrót