Dalsze darowanie darowizny mieszkania a zachowek

• Autor wątku Autor wątku Hulk1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hulk1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Cześć.
Przedstawię sytuację:
mój ojciec dostał mieszkanie w darowiźnie od rodziców, następnie po roku przekazał mi owe mieszkanie również w darowiźnie. W przypadku ubiegania się o zachowek przez braci ojca wystąpią oni do mojego ojca czy do mnie? Jak to się ma ze strony prawnej?
Dzięki za odpowiedzi.

Rodzeństwo nie ma roszczenia o zapłatę zachowku.
Przepis prawny:
art. 991 Kodeks cywilny (fragment)
§ 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

Chodzi tu o rodzeństwo mojego ojca, czyli dzieci moich dziadków, więc mają prawo do zachowku, skoro mój ojciec dostał mieszkanie od rodziców w darowiźnie. Chodzi o to, że przekazał mi te mieszkanie.

Jeżeli chodzi o zachowek po darczyńcach (Pana dziadkach) to w pierwszej kolejności o zapłatę zachowku uprawnieni muszą zwrócić się do każdego ze spadkobierców - jeżeli od żadnego ze spadkobierców nie będzie można uzyskać zachowku w całości lub w części wówczas można wystąpić o jego zapłatę (uzupełnienie) do obdarowanego (obdarowanych) o ile darowizna doliczana jest do spadku. Pan nie jest obdarowanym przez dziadków a przez ojca zatem roszczenie o zapłatę zachowku będzie ewentualnie przysługiwało przeciwko pana ojcu a nie przeciwko Panu. Zobowiązanie obdarowanego do zapłaty (uzupełnienia) zachowku wchodzi w skład spadku po obdarowanym jako dług spadkowy.
Przepis prawny:
art. 1000 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli uprawniony nie może otrzymać należnego mu zachowku od spadkobiercy lub osoby, na której rzecz został uczyniony zapis windykacyjny, może on żądać od osoby, która otrzymała od spadkodawcy darowiznę doliczoną do spadku, sumy pieniężnej potrzebnej do uzupełnienia zachowku. Jednakże obdarowany jest obowiązany do zapłaty powyższej sumy tylko w granicach wzbogacenia będącego skutkiem darowizny.
§ 2. Jeżeli obdarowany sam jest uprawniony do zachowku, ponosi on odpowiedzialność względem innych uprawnionych do zachowku tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jego własny zachowek.
§ 3. Obdarowany może zwolnić się od obowiązku zapłaty sumy potrzebnej do uzupełnienia zachowku przez wydanie przedmiotu darowizny.

Powrót