Dalsze postepowania działka rolna

• Autor wątku Autor wątku Daamian99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daamian99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,

z narzeczoną poszukiwaliśmy działki. Uda wyszukać się działkę o powierzchni ok. 1000m2 lub troszkę większą. Chcemy kupić ją z myślą o zbudowaniu domu.

Sprawa wygląda następująco, mężczyzna posiada 2,9 ha działki rolnej o klasie ziemi IV - VI (zostało to określone na mapce z orientacyjnym terenem działek oraz na stronie gdzie można wyszukać działki po kodach). Na wcześniej wspomnianej mapce, od drogi asfaltowej do działek, została wyrysowana droga dojazdowa (inna działka, która graniczy z tą 2,9 ha ma szerokość ok. 7m i ciągnie się tak daleko jak ta 2,9 ha).

Dziś otrzymaliśmy wiadomość, iż czeka on jeszcze na określenie przez urząd możliwości zabudowy (wybrana miejscowość nie ma MPZP). Mężczyzna zaznaczył, że będzie on chciał podpisać umowę przedwstępną i wziąć zaliczkę i stanie się to prawdopodobnie przed geodetą.
Rozumiem, że po geodecie, który wydzieli granicę działek zakupimy działkę rolną i trzeba będzie przekształcić ją w budowlaną.
Czy wówczas ponownie będę musiał udać się do urzędu, w celu określenia warunków zabudowy ? Według pobranego z portalu raportu, cała działka (2,9 ha) ma na ogół dobre warunki zabudowy.

Według księgi wieczystej, którą udało mi się wykupić, wszystko wygląda tak jak powinno. Brak ograniczeń, brak hipoteki, jeden właściciel (mężczyzna, który dzieli działkę).

Jakie kroki będą następne ?
Czy jeśli na umowie przedwstępnej oraz umowie zakupu będzie widniało nazwisko moje i narzeczonej, wszystko trzeba będzie załatwiać razem ?
Co robić lub czego unikać, aby nie stracić pieniędzy ?
Nigdy nie miałem styczności z zakupem działki. Czy możecie mi Państwo pomóc i objaśnić co robić ?

Ostatnia edycja:
Po pierwsze. Jest to na chwilę obecną grunt rolny więc jedyny dozwolony podział to wydzielenie minimum 3000 m.
Dalej będzie to grunt rolny bez gwarancji że będziesz mógł się tam wybudować.
Lepiej wystąpić o warunki zabudowy na kawałku ziemi gdzie widziałbyś dom wraz z zaznaczeniem że będzie dokonany podział nieruchomości.
Poza tym - będziesz miał warunki zabudowy - będziesz miał pewność że możesz stawiać wymarzony dom.

Po pierwsze. Jest to na chwilę obecną grunt rolny więc jedyny dozwolony podział to wydzielenie minimum 3000 m.
Dalej będzie to grunt rolny bez gwarancji że będziesz mógł się tam wybudować.
Lepiej wystąpić o warunki zabudowy na kawałku ziemi gdzie widziałbyś dom wraz z zaznaczeniem że będzie dokonany podział nieruchomości.
Poza tym - będziesz miał warunki zabudowy - będziesz miał pewność że możesz stawiać wymarzony dom.

Dzięki za odpowiedź. Według księgi wieczystej, są to grunty orne. Co więc z tą mapką o powierzchni działek ok. 1000m2 ?
Czy w tej sytuacji sprzedający wprowadził mnie w błąd ?
8ae2e088d97d6.png

Ostatnia edycja:
Ktoś zrobił dla tego Pana mapkę do warunków zabudowy z zaprojektowaną drogą wewnętrzną.
Poczekaj lepiej na warunki zabudowy - będzie pewność co do przeznaczenia gruntów.
Na chwilę obecną to ładny obrazek ale bez konkretów - wyraża jedynie wolę właściciela.

Ktoś zrobił dla tego Pana mapkę do warunków zabudowy z zaprojektowaną drogą wewnętrzną.
Poczekaj lepiej na warunki zabudowy - będzie pewność co do przeznaczenia gruntów.
Na chwilę obecną to ładny obrazek ale bez konkretów - wyraża jedynie wolę właściciela.

Jeśli ta duża działka uzyska warunki zabudowy, to jest większe prawdopodobieństwo że jedna z wybranych przeze mnie działek po zakupie, także będzie mogła dostać warunki zabudowy czy z automatu staje się budowlaną ?
Czytałem, że aby działka mogła zostać przekształcona z rolnej na budowlaną to musi posiadać w odległości maksymalnie 50m inną działkę budowlaną. Najbliższa działka zaraz za działką 3455m2 to 83 metry.

Jeśli tak to czy często odrzucane są takie wnioski ?
Jakie warunki trzeba spełniać oraz co trzeba zarobić, aby takową działkę przekształcić na budowlaną i móc budować ?

WZ określa właśnie sposób zabudowy.
Co w głowie urzędników w gminie siedzi tego nie wie - poczekamy zobaczymy.

Jak nie ma MPZP to trochę wróżenie z fusów. Musisz wystąpić o warunki zabudowy dla tej działki i dopiero wtedy będzie można stwierdzić, czy będzie się można tam wybudować czy nie

Czyli, poczekać teraz na podzielenie działki na mniejsze i wówczas udać się do urzędu i złożyć wniosek o warunki zabudowy dla konkretnej działki ?

Czy mógłbym mi ktoś opisać krok po kroku, co zrobić po wpłaceniu zaliczki/zadatku ?
A może już powinienem coś zrobić ?
Przypomnę, brak MPZP oraz działka rolna duża, z klasą ziemi V oraz VI - przekształcana na mniejsze po ok.1000m2

Pytanie jak o warunki wystąpił właściciel. Czy złożył na budowę x domów na planowanych x działkach do wydzielenia czy inaczej?

ŁukaszJJ napisał:
Pytanie jak o warunki wystąpił właściciel. Czy złożył na budowę x domów na planowanych x działkach do wydzielenia czy inaczej?

Oj tego niestety nie wiem.

To musisz dopytać. Ogólnie powinieneś się zabezpieczyć z tym zadatkiem. Może się okazać, że na tą działke nie dostaniesz warunków zabudowy i kupić grubo przepłaconą łąke

Jak mogę się zabezpieczyć ? Zaznaczy, że chciałbym dać zaliczkę, a nie zadatek ? O warunki zabudowy, najwcześniej będę mógł wystąpić dopiero w momencie podzielenia działki na mniejsze przez sprzedającego ?

Bez warunków zabudowy nie dokona podziału działek na takie małe. Więc zadaj ku pytanie właścicielowi pytanie czy wystąpił o warunki na budowę x domów na projektowanych x działkach czy na podział tylko ?

Cenna uwaga, dzięki zapytam.

Wracam ponownie do tematu.
Sprzedający otrzymał warunki zabudowy, jako rodzaj zabudowy istnieje taka informacja: zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna.
Rodzaj inwestycji: budowa X budynków mieszkalnych jednorodzinnych wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną oraz drogi wewnętrznej o szerokości min. X m
Następnie, w dalszej części warunków, jest informacja jakie warunki trzeba spełniać, aby budynek mógł powstać. Wszystko spełnia moje oczekiwania.
Pytanie brzmi, czy po podpisaniu aktu notarialnego i zakupie działki warunki zabudowy przechodzą z dużej działki na mniejsze z automatu ? Czy wniosek muszę złożyć ponownie po zakupie działki?

Decyzja warunków ma być wydana na Ciebie, więc albo przenosisz istniejącą decyzję, albo występujesz o nową decyzję.

Jak mogę przenieść istniejącą decyzję ? Bo ta, którą jest bardzo mi odpowiada.

Udało mi się znaleźć nawet fajny poradnik. Dziękuję za pomoc.

Czy, taki dokument o przeniesienie warunków zabudowy, wystarczy wypisać na jedną osobę widniejąca w akcie notarialnym, czy na dwie jeśli nie są po ślubie ?
Dodatkowo, gdzie znajdę nr decyzji ? Bo znak sprawy wygląda następująco: ABC.1234.50.2024 - czy dobrze myślę, że numer decyzji to 50/2024 ?
Może zadaje sporo głupich pytań, ale chciałbym wszystko załatwić od ręki i bez poprawek.

Powrót