Dane adresowe PF

• Autor wątku Autor wątku svspl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

svspl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie - wiem że dane katalogu panoramy firm są objęte ochroną prawną, nie mam jednak pojęcia czy same dane teleadresowe (bez grafiki i bez zdjęć są danymi podlegającymi pod ustawę o ochronie danych, czy też mogę sobie takie dane kopiować? Z góry Dziękuje za pomoc

Dane przedsiębiorców nie podlegają ustawie o ochronie danych osobowych. Inna kwestia to prawa autorskie PF do dzieła jakim jest zbiór danych.

Dombel napisał:
Dane przedsiębiorców nie podlegają ustawie o ochronie danych osobowych. Inna kwestia to prawa autorskie PF do dzieła jakim jest zbiór danych.

No właśnie - i w jaki sposób można to pominąć?
Czy jakieś zmiany w zbiorze wystarczą? A może powiedzmy 85% zbioru już mnie podlega żadnej ustawie

Choćby było 1% a zostało zaczerpnięte z tamtego zbioru podlega ustawie.
opisz szerzej co chcesz zrobić. To może znajdziemy wyjśćie.

Ostatnia edycja:
mhm, nie dobrze :)
Chodzi generalnie o to że mam zamiar otworzyć katalog firm, taką stronę gdzie firmy mogą dodawać swoje rozbudowane wizytówki, produkty, zdjęcia dokumenty do downloadu, cenniki itd. Tylko problem w tym że nie chcę aby na dzień dobry katalog wiał pustką, zakup bazy z firmy pf odpada - raz zabija cena, dwa nie sprzedają całego spisu firm - tylko interesujące kogoś kategorie :) Mnie interesują wszystkie.
Co można w takiej sytuacji zrobić? Pozdrawiam

Znam prostsze prawnie, choć bardziej czasochłonne rozwiązanie.
Wykonać ręczną kwerendę w KRS, teleadresonie (tam można nawet za pomocą skryptu) lub nawet ditelu i ręcznie wyszukać po kilka firm w każdej kategorii. W PF za dużo betonu i twardogłowych, więc nie zadzierałbym zbytnio z nimi. Tak budowałem bazę mailingową. Dwóm osobom znalezienie około 30 000 unikalnych maili zajęło miesiąc (po 500 dziennie na głowę - przy wykonywaniu innych obowiązków.) Tak więc zajmując się tym wieczorami w miesiąc 10 000 adresów masz jak w banku.

Mhm, z tym że to niewiele jak na moje potrzeby. Ale cóż - zawsze coś :)

Powrót