Dane lekarzy - działalność internetowa

• Autor wątku Autor wątku wiziti3939
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiziti3939

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Od jakiegoś czasu podczas moich wizyt lekarskich (jestem niestety schorowanym czlowiekiem - i często musze odwiedzać placówki NFZ) zacząłem zastanawiać się czy moge nagrywać przebieg wizyt na dyktafonie. W kilku przypadkach żałuje, że tego nie zrobiłem - lekarze są mało profesjonalni i mają postawę w stylu "z buta go". Czy takie nagrania moge udostępnić w sieci legalnie wraz z imieniem, nazwiskiem i miejscem przyjmowania lekarza?
Mamy w końcu bazy danych typu znany lekarz, więc imie i nazwisko jest ogólnie znane. Co jednak z nagraniem, czy może być udostępnione w sieci na stronie internetowej czy też nie? No i oczywiście mój komenatarz gdzie lekarz się pomylił, gdzie nie dopełnił swoich obowiązków.

Pozdrawiam

bez zgody lekarza nie możesz publikować takich nagrań.

nawet jeżeli jest to rozmowa w której uczestniczę?

Lepiej będzie, jeżeli napiszesz opinię o lekarzu na tym portalu, a te nagrania będziesz miał jako potwierdzenie swoich słów, jeżeli przypadkiem oskarży Cię o pomówienie ;)

Z tego co wiem, nagrywać możesz, udostępniać nie.

Pamiętaj jednak, że rejestrując się tam, musisz podać swoje dane, i potem ustawić nick. Jeżeli wpiszesz opinię bez wcześniej rejestracji (jest tam taka opcja, właściwie najprostsza i najwygodniejsza), to opinia po prostu będzie podpisana np. Twoim imieniem i nazwiskiem! Tego nie ma w regulaminie ani w w warunkach prywatności, ale tak to funkcjonuje (jest o tym informacja w jakimś artykule na portalu, ale tego raczej nikt nie czyta i nie musi czytać). W moim przypadku skończyło się na skardze do GIODO. Właśnie czekam, jak się skończy, a potem się okaże.

Przecież ta osoba jest Z nie równo ważona
Zakazane i karalne

StaryWyga1 napisał:
Przecież ta osoba jest Z nie równo ważona

Stwierdziłeś to po przeczytaniu 2 postów?

Moim zdaniem, po prostu nie orientuje się w pewnych sprawach, jak większość pytających tu.

Ja też kiedyś sprawdzałam w Necie, czy mogę udostępniać nagrania. To nie jest wiedza nabywana intuicyjnie ;)

Dzieki ags! Takich ludzi potrzeba na tym forum :)

.ags napisał:
... a te nagrania będziesz miał jako potwierdzenie swoich słów, jeżeli przypadkiem oskarży Cię o pomówienie ...
Jeśli uważasz, że jest to wystarczające aby uniknąć odpowiedzialności za pomówienie to jesteś w dużym błędzie.

Nie uważam, ale, moim zdaniem, lepiej coś, niż nic. A to

jeżeli przypadkiem oskarży Cię o pomówienie ;)

dodatkowo z emotikonem, oznaczało oskarżenie bezpodstawne. Bo mówimy o przedstawieniu prawdziwej informacji na portalu zn.

.ags napisał:
... Bo mówimy o przedstawieniu prawdziwej informacji na portalu zn.
Tu jesteś właśnie w błędzie. Wyłączenie karalności ze względu na prawdę określa Art. 213. KK, poczytaj dokładnie i ze zrozumieniem.

PS.
Nawet prawdziwa informacja może stanowić pomówienie. Czytaj Art. 212. kk ze zrozumieniem.

OK, poczytam.

Edit:

No i przeczytałam.

Art. 213 § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 zniesławienie, § 1 lub 2, kto publicznie
podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut:
1) dotyczący postępowania osoby pełniącej funkcję publiczną lub
2) służący obronie społecznie uzasadnionego interesu.

Czy z tego wynika, że uzasadniona negatywna opinia na zn może być pomówieniem? Słyszałam, że były tam jakieś sprawy sądowe, i lekarze pozywający pacjentów przegrywali.

Ostatnia edycja:
.ags napisał:
... Czy z tego wynika, że uzasadniona negatywna opinia na zn może być pomówieniem? ...
Każda taka sytuacja musi być rozpatrywana indywidualnie, ochrona interesu społecznego nie może dotyczyć pojęcia abstrakcyjnego. Należy się mocno zastanowić co się pisze, w jakiej sprawie i o kim.

PS.
Słyszałem, że wczoraj był koniec świata. :what:

Powrót