Dane osobowe a dane firmy w świetle przepisów o ochronie danych

• Autor wątku Autor wątku Jasiu99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasiu99

Zbanowany
Odpowiedzi
31
Za wyciek danych osobowych np z bazy danych można być ukaranym na podstawie RODO. Jakie kary grożą za wyciek danych jakiejś firmy a nie osobowych? Trzeba mieć w ogóle jakąkolwiek politykę prywatności jeśli klientami firmy są tylko inne firmy?

Jasiu99 napisał:
... Jakie kary grożą za wyciek danych jakiejś firmy a nie osobowych? ...
A co mają mieć wspólnego dane firmy, o ile nie jest to jdg, z Rozporządzeniem?

Nie wiem, myślałem że dane klientów podlegają ochronie jakie by one nie były. A co jeśli nazwisko właściciela działalności innej niż jdg jest częścią nazwy firmy np Januszex - Janusz Kowalski.

Zdecyduj się o co pytasz, dane przedsiębiorcy to dane osobowe:
Jasiu99 napisał:
... Jakie kary grożą za wyciek danych jakiejś firmy a nie osobowych? ...
Ty pytasz się o dane Firmy. RODO dotyczy wyłącznie danych osobowych.

Jeżeli mógłbym się wtrącić to mam pytanko.

Zdaję sobie sprawę, że mając JDG nasze dane są publicznie dostępne ale czy jednocześnie nie są one mimo wszystko danymi osobowymi i nie można ich tak po prostu sobie zbierać do bazy i je przetwarzać?
Pytam w kontekście tworzenia jakiś zbiorów danych albo wysyłania to prowadzących działalność jakiś niezamówionych materiałów marketingowych np przez banki.
Jak to wygląda w świetle przepisów?

Mlody87k napisał:
... czy jednocześnie nie są one mimo wszystko danymi osobowymi i nie można ich tak po prostu sobie zbierać do bazy i je przetwarzać? ...
Odpowiedź już padła wyżej, czytaj uważnie, a na temat bazy CEIDG pisaliśmy już wielokrotnie.

No tak ale odkąd nazwisko jest częścią nazwy firmy np spółki partnerskiej lub z o.o. to nadal podlega to ochronie danych osobowych?

Zwracam uwagę na motyw 14 preambuły RODO:
Przepis prawny:
(...) Niniejsze rozporządzenie nie dotyczy przetwarzania danych osobowych dotyczących osób prawnych, w szczególności przedsiębiorstw będących osobami prawnymi, w tym danych o firmie i formie prawnej oraz danych kontaktowych osoby prawnej.

Powrót