Dane osobowe na stronie www

• Autor wątku Autor wątku marcink76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

marcink76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

znalazłem swoje dane osobowe (imię, nazwisko, adres i nr telefonu) na pewnej stronie www. Moje dane zostały usunięte, ale musiałem napisać do nich email. Ta strona zamieszcza takie dane ponad 143000 osób z Polski.

Czy to jest zgodne z prawem?

A w zwiazku z czym udostepnia te dane? Skad one pochodza? Nie są to przypadkiem dzialalnosci gospodarcze?

Nie znam odpowiedzi na te pytania. To jest strona w języku angielskim. Podane są tam informacje o pozyskiwaniu danych, ale nie wydają mi się one prawdziwe. Co do pytania 3, ja nie prowadzę DG, a moje dane tam były. Czy mogę podać adres tej strony?

Ok, podaję adres strony ***.com
Mnie się udało usunąć swoje dane. Nie wiem skąd mieli dokładnie.
A tutaj dane podane jak na talerzu :)
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja natrafiłem na podobny przypadek wpisując swój nr telefonu. A teraz jeszcze sprawdzałem to wystarczy wpisać frazy typu: Janusz-Samochody Serwis
i już w wynikach wyszukiwania prezentowane są wszystkie dane klienta.
Chciałem zapytać jak wygląda sprawa uzyskania dostępu do tych danych? Czy ja jak wszedłem na taką stronę przypadkiem prosto z google i była tam pokazana lista klientów Czy dopuściłem się przestępstwa? Był jakiś tam paragraf o otwieraniu zamkniętej książki. Czy otwarcie strony można właśnie porównać do otwarcia książki?

Czy ktoś z ekspertów może coś powiedzieć na temat tej strony?

legitny napisał:
... Czy ja jak wszedłem na taką stronę przypadkiem prosto z google i była tam pokazana lista klientów Czy dopuściłem się przestępstwa? Był jakiś tam paragraf o otwieraniu zamkniętej książki. Czy otwarcie strony można właśnie porównać do otwarcia książki?
Nie, nie jest. Książkę może otwierać każdy i kiedykolwiek. Wszystkim polecam lekturę RODO.

marcink76 napisał:
Czy ktoś z ekspertów może coś powiedzieć na temat tej strony?

Przypomnę adres strony *** com

***nie przypominaj, nie po to go usunąłem. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ok. Widzę, że to za trudna sprawa.

Ostatnia edycja:
Serio? Myślałem, że są tu eksperci. Czekałem 2 miesiące na odpowiedź. Akurat twórcy tej strony z pewnością znają rodo i zgodnie z tym są tam dane 143000 osób z samej tylko Polski.

marcink76 napisał:
Odpowiem ci wprost. Podstawą jest wykazanie minimum własnej inicjatywy w poszukiwaniu rozwiązania własnego problemu, użytkownicy działający tutaj w ramach wolontariatu w ogóle nie muszą zainteresować się Twoja sprawą, a jeśli zechcą wskazać Ci drogę poszukiwań rozwiązania to doceń to i postaraj się. Postawa roszczeniowa nie jest tutaj mile widziana, kawa na ławę to w knajpie za kasę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót