dane osobowe u operatora telefonicznego

• Autor wątku Autor wątku Adam1798
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1798

Kończy mi się umowa-zobowiązanie na X doładowań u operatora telefonicznego. Chciałbym zostać wykreślony z bazy klientów.
Czy mogę skutecznie zażądać usunięcia przez operatora moich danych podanych przy podpisaniu umowy? Jeśli tak, to czy jest to możliwe z chwilą wypełnienia moich zobowiązań wobec operatora, z chwilą najdalszego terminu, na jaki została spisana umowa czy z upływem jakiegoś innego terminu (przewija się często termin 5 lat)?.

art.180a -1. Z zastrzeżeniem art. 180c ust. 2 pkt 2, operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych są obowiązani na własny koszt:
1) zatrzymywać i przechowywać dane, o których mowa w art. 180c, generowane w sieci telekomunikacyjnej lub przez nich przetwarzane, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi;

Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo telekomunikacyjne

PS.
Czy masz jakiś uraz do wskazywanie źródła, tym razem cytowanego przepisu prawnego :?:

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800

Zgadza się, tylko nie wiem, czy do końca rozumiecie o co mi chodzi. Tutaj przedstawiliście sprawę, jak mniemam, bilingów. Natomiast ja chcę zostać "wykreślony" z listy klientów firmy i nie wiem, czy tutaj będzie miała zastosowanie ustawa o ochronie danych osobowych czy może KC?

Powrót