Dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku ToMuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ToMuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

moja mama nie opłaciła rachunku w firmie Enea, był to ostatni rachunek przed rozwiązaniem z nimi umowy (mama sie przeprowadzila). Firma Enea udostępniła mój numer telefonu (mam z nimi podpisaną umowe, w momencie podpisywania adres zameldowania miałem taki sam jak moja mama) firmie windykacyjne przez co owa firma dzwoni do mnie codziennie. Pytanie, czy Enea mogła udostępnić mój numer telefonu, jeżeli zadłużenie nie dotyczy mnie, tylko mojej mamy? Mnie na tej umowie nie było. Co więcej wierzyciel podpisał pod tym numerem mojego niezyjącego od 6 lat tate. Enea otrzymała kopie aktu zgonu pzy rozwiązywaniu przez mame umowy. Jak zatem jest z tą ochroną danych osobowych?

powiedz im że numer nieaktualny i żeby się odczepili

Wyślij do nich pismo poczta i mailem o podanie w jaki sposób i dlaczego weszli w posiadanie Twoich danych osobowych. Zastrzeż, że prosisz ich ładnie o usuniecie danych z ich bazy. I nie życzysz sobie więcej kontaktów z ich strony, gdyż narusza to Twoje podstawowe prawa i w przypadku dalszego kontynuowania procederu zgłosisz sprawę do stosownych organów.....

Oczywiście nie zareagują i pewnie pół firmy będzie się śmiało....

Jak dalej będą nękać możesz złożyć skargę do GIODO na Enea i firemke windykacyjną . A jak lubisz się bawić to do prokuratury o stalking, oraz do UOKiK.

Możesz tez zrobić to co Marian napisał - pomyłka i ignorować.

W przypadku zgonów osób fizycznych nie obowiązują przepisy ustawy o ochronie danych osobowych:

GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy dane osób zmarłych podlegają ochronie przewidzianej w ustawie o ochronie danych osobowych?

Wysłanie aktu zgonu powinno wystarczyć, na korektę/wykreślenie swojego numeru nie masz co liczyć. Może pomóc, że w piśmie postraszysz oddaniem sprawy na policję jeśli pomimo wysłania aktu zgonu nadal będą dzwonić. Oni dobrze wiedzą, że takie zawiadomienie nic nie da, ale raczej powinni odpuścić.

Sytuacja niestety będzie się Tobie powtarzała póki enea nie sprzeda jakiejś firmie windykacyjnej tego długu i dopóki nowego wierzyciela w ten sam sposób nie powiadomisz. Dopiero wtedy powinno się wszystko uspokoić.

Powrót