Dane personalne, a serwisy społecznościowe

• Autor wątku Autor wątku Jawor_Krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jawor_Krk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Ostatnio powstaje coraz więcej stron działających na zasadzie bardzo modnego "web 2.0". Zastanawia mnie w związku z tym jeden fakt.

Co w przypadku gdy jakas osoba zalozy sobie konto wykorzystując do tego moje dane ? Nie chodzi mi tu o imie/nazwisko, bo to oczywiste ze te elementy nie sa unikalne dla kazdego. Zastanawia mnie co w przypadku gdy ktos wpisze moj adres domowy, numer telefonu, zamiesci moje zdjecie lub tym podobne rzeczy.

Jak wyglada sytuacja od strony "poszkodowanego", a jak administratora serwisu ? Kto w tej sytuacji moze zostac pociagniety do odpowiedzialnosci ? Osoba ktora wpisala cudze dane, czy wine ponosi administrator ?

Czy wystarczy odpowiedni zapis w regulaminie, czy regulamin nie ma tu nic do gadania i "poszkodowany" moze sie od razu zwrocic z taka sytuacja do odpowiednich organow ?

Czy w takiej sytuacji prawo najpierw nakazuje kontaktu, w sprawie usuniecia danych ze strony ?

Bardzo mnie ciekawi jaka odpowiedzialnosc ponosi zarzadca serwisu - na ile bezpieczne jest jego prowadzenie.

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Pozdrawiam

Moim zdaniem pociągnięcie admina do odpowiedzialności w tej sytuacji graniczyłoby z absurdem, chyba, zeby po zgłoszeniu mu tego problemu, ewentualnie udowodnieniu mu swojej tożsamości i naruszenia przez osoby trzecie Pańskich praw - w ogóle nie zainterweniował. Odpowiedzialność w pierwszej kolejności powinien ponieść ten kto... no właśnie co zrobił? Naruszył jakoś dobra osobiste. Zalezy na czym by to miało polegać, co ten "podszywacz" zrobił.

[cytat:zvh1pcbf]Zalezy na czym by to miało polegać, co ten "podszywacz" zrobił.[/cytat:zvh1pcbf]
Chodzi mi tylko i wylacznie o bezprawne upublicznienie cudzych danych.
Rowniez mam zdanie ze absurdalne by bylo od razu pociagniecie do odpowiedzialnosci admina, lecz rozne rzeczy na tym swiecie sie dzieja wiec wolalem skonsultowac to z osobami ktore sie na tym znaja :)

A co inni o tym mysla ?
Sa moze jakies zapisy o tym w kodeksie ?

Powrót