Dane w komputerze w firmie

• Autor wątku Autor wątku Minsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Minsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Zakładam działalność gospodarczą i w związku z tym mam kilka pytań.

Czy mój prywatny komputer po założeniu DG automatycznie stanie się firmowym? Nie będę go nigdzie wpisywał w środki trwałe itp. (chyba że muszę) Chodzi mi o to czy w wypadku kontroli, urzędnicy mają prawo (lub czy chętnie to robią) sprawdzić co znajduje się w moim komputerze? Wiadomo, system i inne oprogramowanie mam oryginalne, ale mam też kilka filmów i trochę plików w formacie *.mp3. I drugie pytanie, czy kontroli w takim wypadku podlega całe mieszkanie? Pytam bo działalność będę prowadził na razie w mieszkaniu rodziców i oni też mają w swoim pokoju komputer- czy kontrola może go również sprawdzić?

Minsky napisał:
ale mam też kilka filmów i trochę plików w formacie *.mp3.
Nie ma czegoś takiego, jak nieoryginalne/nielegalne filmy czy muzyka. Polecam lekturę działu o prawie autorskim.

O jakiej kontroli piszesz?
Bo piszesz o jakichś urzędnikach, a z opisu wynika, że masz na myśli przeszukanie.

harmattan napisał:
Nie ma czegoś takiego, jak nieoryginalne/nielegalne filmy czy muzyka. Polecam lekturę działu o prawie autorskim.
Nieoryginalny film/muzyka to kopia oryginału, jeśli ktoś sobie nakręci filmik(np kamerą) to to co masz na taśmie jest oryginałem a na dysku możesz mieć kopie(np. do przeróbek/dodania napisów).
Możesz zacytować w którym miejscu autor wątku pisze że ma coś "nielegalne" ?
Minsky w jakiej wersji masz ten system i oprogramowanie bo niektóre licencje są tylko do żytku domowego(nie możesz z nich korzystać w celach zarobkowych).

Powrót