dane w sieci

• Autor wątku Autor wątku pytajnik777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnik777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!

Mam następujące pytania.

1. Przesłałem na jedną ze stron internetowych teksty mojego autorstwa, pod nazwiskiem. Po czasie jednak zdecydowałem, że wolę, aby figurowały tam pod pseudonimem. Ale administrator / redakcja strony na taką prośbę odpowiedziała odmownie. Nie znalazłem zakazu takiego postępowania (zmiany podpisu) w regulaminie tej strony ani w prawie prasowym. Co więcej, regulamin tej strony przewiduje zmianę, a nawet usunięcie opublikowanych treści (chociaż sam podpis nie zalicza się do treści merytorycznych).

Teksty przesłałem "non profit". Jak mam rozumieć tę sytuację? Czy przesłany i opublikowany tekst staje się automatycznie własnością publikatora (strony int.), czy naniesienie tego typu zmiany podpisu jest niemożliwe - z punktu widzenia prawnego?

2. Na jednej ze stron w Internecie znalazło się moje zdjęcie z "imprezy publicznej" (nie wyraziłem oficjalnie zgody). Czy mam prawo domagać się jego usunięcia?

3. Czy mam prawo domagać się usunięcia moich danych np. z newsa informacyjnego na danym portalu?

Z góry dzięki za odp. Pozdr.

Odpowie ktoś (przynajmniej na część pytań)?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pytajnik777 napisał:
1. Przesłałem na jedną ze stron internetowych teksty mojego autorstwa, pod nazwiskiem. Po czasie jednak zdecydowałem, że wolę, aby figurowały tam pod pseudonimem. Ale administrator / redakcja strony na taką prośbę odpowiedziała odmownie. Nie znalazłem zakazu takiego postępowania (zmiany podpisu) w regulaminie tej strony ani w prawie prasowym. Co więcej, regulamin tej strony przewiduje zmianę, a nawet usunięcie opublikowanych treści (chociaż sam podpis nie zalicza się do treści merytorycznych).
Masz prawo do anonimowego rozpowszechniania swoich utworów - Art.16. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).
Teksty przesłałem "non profit". Jak mam rozumieć tę sytuację? Czy przesłany i opublikowany tekst staje się automatycznie własnością publikatora (strony int.), czy naniesienie tego typu zmiany podpisu jest niemożliwe - z punktu widzenia prawnego?
w ogólności przesłanie takiego tekstu skutkuje jedynie udzieleniem licencji na korzystanie z niego przez portal, a prawa autorskie pozostają przy autorze.
2. Na jednej ze stron w Internecie znalazło się moje zdjęcie z "imprezy publicznej" (nie wyraziłem oficjalnie zgody). Czy mam prawo domagać się jego usunięcia?
Art. 81.upaipp. Jeśli nie zachodzi któreś z wyłączeń tam zawartych - nie wolno rozpowszechniać twojego wizerunku bez twojej zgody. Jeśli dodatkowo zdjęcie narusza twoje dobra osobiste (dobra imię, wizerunek) można występować z Art.24. 2 zw. z Art.23. kodeksu cywilnego.
3. Czy mam prawo domagać się usunięcia moich danych np. z newsa informacyjnego na danym portalu?
Zależy od sytuacji - zasad współpracy z portalem i to, czy news byłutworem chronionym prawem autorskim (Art.1. upaipp) czy prostą informacją prasową.

Dzięki za odp. Czy to znaczy, że mogę domagać się takiej zmiany podpisu?

Powrót