Darmowe nuty

• Autor wątku Autor wątku kacpero1094
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacpero1094

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Czy takie przedsięwzięcie jak pianofiles.info/forum (wymiana nutami) jest legalne?

Jeśli się wymieniają nutami:
- z własnych kompozycji
- udostępnionych przez właściciela praw autorskich
to tak.

a jeśli np. nuty zostały napisane w programie GuitarPro, ze słuchu (usłyszałem melodię i zapisałem)?

Wtedy jest to opracowanie (analogicznie jak napisy tłumaczone ze słuchu) - nadal konieczna jest zgoda właściciela praw oryginalnego utworu na rozpowszechnianie.

Nie zgodzę się z Tobą drzemik. Aranżacja a tłumaczenie to jednak inne pojęcia.Tłumaczenie moim zdanim z definicji zmierza do maksymalnego odzwierciedlenia oryginału zaś celem aranźacji wniesienie wkładu twórczego aranźera.

@ ilead:

to chyba akapit do mnie ;) Przy aranżacji to dalej jest ten sam utwór - tylko inaczej instrumentowany i grany. Zauważ, gdyby wkładu własnego aranżera było zdecydowanie więcej niż oryginalnej linii melodycznej to wtedy byłby to już inny utwór - inspirowany utworem pierwotnym (tu nie trzeba zezwolenia) albo utworem z zapożyczeniami (a tu trzeba mieć).

_chris_ napisał:
@ ilead:

to chyba akapit do mnie ;) Przy aranżacji to dalej jest ten sam utwór - tylko inaczej instrumentowany i grany. Zauważ, gdyby wkładu własnego aranżera było zdecydowanie więcej niż oryginalnej linii melodycznej to wtedy byłby to już inny utwór - inspirowany utworem pierwotnym (tu nie trzeba zezwolenia) albo utworem z zapożyczeniami (a tu trzeba mieć).
Z tego co wiem, to wystarczy zmienić sposób wykonania jednej nuty i to już jest własna aranżacja (np. usunąć legato).

Powrót