Darmowe przekazanie autorskiego oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku nando
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nando

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Osoba X pisze dla mnie autorskie oprogramowanie. Oprogramowanie to zostanie mi przekazane za darmo, chciałbym jednak zawrzeć umowę z moim wykonawcą w której to:

- oświadcza, że przekazuje mi oprogramowanie nieodpłatnie;
- oświadcza, że przekazuje mi prawa autorskie majątkowe do oprogramowania;
- oświadcza, że oprogramowanie nie jest obciążone roszczeniami osób trzecich;

Przekazanie oprogramowania odbywa się pomiędzy dwoma osobami fizycznymi.

Pytania:

1. Czy w ogóle jest to możliwe?

2. Czy taka umowa wygląda jak zwykła umowa o dzieło, tylko, że jest zapis, że oprogramowanie jest przekazywane w sposób nieodpłatny?

3. Jaki tytuł powinna mieć taka umowa? Może ktoś mógłby przekierować mnie do jakiegoś przykładu?

4. Czy umowa taka ma moc prawną w razie jakiś problemów?

Tak jest to możliwe. Będzie to umowa o dzieło wraz zapisam o przeniesieniu praw autorskich majątkowych.

Tytuł większego znaczenia nie ma, liczy się treść. Może być "Umowa o dzieło" lub "Umowa o dzieło wraz z przeniesieniem praw autorskich majątkowych" i inne.

Zobacz art. 74 i następne ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Zapoznaj się z art. 41 oraz 50 ustawy. Musisz określić pola ekspolatacyjne - przykładowe masz wymienione w ustawie i tylko na tych polach będzie można używać program.

Umowa ma moc prawną, do przeniesienie praw autorskich majątkowych potrzebna jest forma pisemna (co właśnie zamierzasz zrobić).

Mogę dać zapis "na wszystkich polach eksploatacji"? Przekazywany mi jest kod źródłowy itd. stąd moje pytanie.

I czy na pewno nie będzie problemów z tym darmowym przekazaniem oprogramowania? Coś mi się o uszy obiło, że może być z tym problem w przypadku gdy jestem firmą, ale na razie nie jestem, więc jak wygląda ta kwestia? Pytam, bo kto pyta nie błądzi ;-)

Czy może masz wypisane w ustawie... w artykule które podałem.

Zaznaczasz w umowie, ze przenosi prawa bezpłatnie tak samo jak oprogramowanie czyli swoisty "egzemplarz" i po kłopocie. To ze w "firma" nic nie zmienai.

ok, dziękuje za pomoc ;-)

Kein problem, jakby co pytaj bo im wiecej informacji tym bardziej rzeczowa pomoc mozesz uzyskac.

Powrót