darowizna 1/2 mieszkania?

• Autor wątku Autor wątku fizyczny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fizyczny

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Dzień Dobry;
Mam pytanie:
jest małżeństwo, jeden z małżonków jest właścicielem mieszkania i chce aby drugi był współwłaścicielem tego mieszkania. Jak to formalnie załatwić? czy wystarczy umowa darowizny? czy trzeba tego dokonać u notariusza? czy jakoś inaczej? czy coś jeszcze potrzeba zrobić aby formalnie drugi małżonek stał się współwłaścicielem tego mieszkania?

Ustanowić współwłasność można na 2 sposoby: 1. sprzedając udział w nieruchomości lub 2. dokonując darowizny. Oczywiście u notariusza.

fizyczny napisał:
Jak to formalnie załatwić? czy wystarczy umowa darowizny? czy trzeba tego dokonać u notariusza? czy jakoś inaczej?
Tak jak wspomniał m@rkop a ponadto w ramach umowy notarialnej o rozszerzenie wspólności majątkowej na to mieszkanie. Ta ostatnia możliwość występuje tylko jeżeli między małżonkami obowiązuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej. Skutek tej umowy jest faktycznie podobny do darowizny z tą jednak różnicą, że przy darowiźnie każdy z małżonków jest właścicielem swojego udziału i może go zbywać bez zgody drugiego małżonka (współwłasność zwykła) a przy rozszerzeniu wspólności oboje są współwłaścicielami całości i mogą zbyć takie mieszkanie tylko wspólnie za wspólną zgodą aż do czasu ustanowienia rozdzielności majątkowej (współwłasność łączna). Co do innych warunków i przepisów to za mało szczegółów Pan podaje.

Ok, już wiem czego chcę - rozszerzenia wspólnoty majątkowej o mieszkanie. Czy muszę tego dokonać u notariusza? A jeśli tak to jakie dokumenty będą potrzebne do tego?

Mamy wspólnotę majątkową małżeńską

fizyczny napisał:
Czy muszę tego dokonać u notariusza? A jeśli tak to jakie dokumenty będą potrzebne do tego?
Tak. Dokumenty ustalicie Państwo z notariuszem. Aktualny odpis księgi wieczystej oraz dowody osobiste na pewno.

Powrót