Darowizna a bezpieczny kredyt 2% / Jak ją cofnąć

• Autor wątku Autor wątku Plachu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Plachu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc w poniższej kwestii:

Chcę skorzystać z programu "Bezpieczny kredyt 2%", niestety ale moi rodzice z powodu problemów ojca z alkoholem, przekazali poprzez darowiznę, mi oraz rodzeństwu, równe udziały 25% w nieruchomości w której aktualnie zamieszkuję wraz z nimi - matka obawiała się że w przypadku gdyby zmarła, ojciec by "przepił" mieszkanie.

Darowizna zawiera także dożywotnie ustanowienie służebności osobistej mieszkania na rzecz rodziców.

W 2020 roku przyjąłem darowiznę na prośbę matki, zastanawiam się teraz jak wyzbyć się tej darowizny aby móc skorzystać z programu.

Czy istnieje jakiś sposób na jej anulowanie/cofnięcie, oczywiście za moją zgodą, aby odwrócić tą zła passę? Ten program to dla mnie realna szansa na wyprowadzkę, ale mam związane ręce przez alkoholizm ojca i obawy matki.

Zastanawiam się też czy podarowanie swojej części np. siostrze nie pozwalałoby mi na skorzystanie z tego programu.

Ostatnia edycja:
Nie da się, program napisano na szczęście tak, ze takich cwaniaczków blokuje. To nie jest tak, ze pozbywasz się darowizny na lewo i od razu wraca ci możliwość ubiegania się

Lovor napisał:
Nie da się, program napisano na szczęście tak, ze takich cwaniaczków blokuje. To nie jest tak, ze pozbywasz się darowizny na lewo i od razu wraca ci możliwość ubiegania się

Gdybym nie miał ojca alkoholika i dostał jak normalni ludzie tą 1/4 mieszkania w spadku, nie byłbym dyskryminowany przez te wytyczne. Nie przyjęcie tego trzy lata temu sprawiłoby że nie dostałbym nic po rodzicach, nawet po ich śmierci.

Ty dopatrzyłeś się w tym cwaniactwa? Na niektórych ludzi zwyczajnie brak słów.

https://businessinsider.com.pl/prawo/darowizna-gorsza-od-spadku-kogo-dyskryminuje-kredyt-2-proc/xhzqk1l#:~:text=Darowizny%20gorsze%20od%20spadku&text=4%20lipca%202023%2C%2017%3A27.&text=Kredyt%20z%20dop%C5%82at%C4%85%20dostanie%20osoba,nie%20ma%20mieszkania%20lub%20domu.

Zawsze mozesz sprzedac udziały, chocby jednemu z rodzenstwa i miec na wkład własny i zaciągnąc standardowy kredyt.

Nie przyjęcie tego trzy lata temu sprawiłoby że nie dostałbym nic po rodzicach, nawet po ich śmierci.
A to dlaczego? Jesteś przecież w gronie spadkobierców ustawowych. Może chodzi o długi?

Hej,

Reset321 napisał:
A to dlaczego? Jesteś przecież w gronie spadkobierców ustawowych. Może chodzi o długi?

"Matka obawiała się że w przypadku gdyby zmarła, ojciec by "przepił" mieszkanie."

Dosłownie o to chodzi, to jedyny powód - inicjatywa z jej strony, chciała dobrze, a wyszło jak zawsze.

Reset321 napisał:
Zawsze mozesz sprzedac udziały, chocby jednemu z rodzenstwa i miec na wkład własny i zaciągnąc standardowy kredyt.

Tak, gdyby była taka możliwość chętnie bym odsprzedał rodzeństwu swoją część, niestety żadne nie ma na to chęci, ani pieniędzy.
Rodzice jeszcze długo będą żyć, zresztą tego im życzę. Mieszkanie jest z służebnością dożywotnią i tak zresztą być powinno.

Nikt z nas nie chce mieszkać w tym miejscu, jestem samotny i wynajem mieszkania pożera taką cześć wypłaty że nie jestem w stanie niczego odłożyć,
stąd po rozstaniu z partnerką zdecydowałem się aby zamieszkać znów z nimi, odciążyć ich oraz moje rachunki.

Przez chwilę myślałem że ten program mi pomoże, niestety wygląda na to że kolejny raz byłem w błędzie.

Ostatnia edycja:
Powrót