Darowizna a długi ojca

• Autor wątku Autor wątku aneta22470
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta22470

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,problem mój wygląda tak.Mąż w styczniu otrzymał darowizne od rodziców(dom)sam za wszystko zapłacił,niedawno okazało sie że ojciec ma sporo długów po bankach typu chwilówki.Windykator przyszedł do nas z grożbami ,ze wykorzysta skarge pouliańską,że teśc zbył sie majątku a mąż otrzymał dom .Teraz pytanie moje,czy jest jakaś szansa ,żeby sie bronićprzed tymi instytucjami .Przecież gdyby mąż wiedział,ze ojciec ma długi to nie przyjąłby tej darowizny,wolałby go spłacić po cenie rynkowej nieruchomości.Jak z tego wybrnąć.Można jakoś sie ratować,żeby nie stracić domu?.Dodam ,że teść od 6 lat mieszka poza domem,ale z teściową nie ma rozdzielności majątkowej.

Cięźko będzie - syn to najbliższa rodzina, wiec trudno będzie dowieść iż nie wiedział ,że ojciec działa z pokrzywdzeniem wierzycieli. I co to znaczy: "sam za wszystko zapłacił" bo rozumiem, że pokrył jedynie koszty aktu notarialnego?

Tak,dokładnie pokrył koszty sporządzenia aktu notarialnego plus jakieś wykazy z gminy,ale to nie istotne.Chodzi oto żeby to teraz odkręcić,bo nie wiedząc o długach ojca przyjął darowizne.Czy można to unieważnić u notariusza?Czy już za póżno.Dodam ,ze mamy dwoje dzieci i nie mamy dokąd iść.Jak sie ratować

rozumiem, ze państwo teraz zajmują przedmiotową nieruchomośc?
aneta22470 napisał:
Czy można to unieważnić u notariusza?
Ale co dokłądnie chce pani unieważnić - umowe darowizny?Ale co to zmieni w pani sytuacji?Poza tym,ze przestaną państwo być właścicielami zajmowanej nieruchomosci......

Unieważnić darowizne,a zawrzec umowe sprzedaży ,czyli spłacić ojcu jego częśc po cenie rynkowej nieruchomości i banki sie odczepią ,bo kupno to kupno.Ale ja nie wiem czy to jest możliwe,dlatego pytam o porade.Dom od 5 lat utrzymujemy my,podatki wszelkie opłaty.Zameldowanych jest 6 osób,Teśc,teściowa ja z mężem i dwoje dzieci.W domu teśc nie ma nic.My sami ledwie wiązemy koniec z koncem ,dlatego darowizna była,zeby jak najmniejszym kosztem,pieniądze co mieliśmy naskładane zainwestowaliśmy po zapisie w dom(elewacja,ocieplenie)no i teraz takie coś wynikło.Jak można z tego wyjśc ,prosze o pomoc

aneta22470 napisał:
ma sporo długów po bankach typu chwilówki.
Jak to kwota - razem.? Kiedy te chwilówki - długi powstały? Przed darowizną czy po?
aneta22470 napisał:
.Windykator przyszedł do nas z grożbami
Spokojnie, jeżeli to windykator to do tytułu i skargi daleka droga.

Długi powstały prze darowizną.Wszystkiego jest ok.80000-90000 chyba że jeszcze o czymś nie wiem.Kredyty to on zaciągał największe w 2014 roku ,zeby pospłacać te mniejsze ale zapłatał sie chyba w odsetki i go to przerosło.Zarabia ok2700 z tego komornik już mu zajął częsśc.Darowizna była w styczniu,a windykator zaczął nas nachodzić pod koniec marca.

Witam
Mam bardzo podobny problem.
mieszkanie w 3/4 na matkę, w 1/4 na mnie. Hipoteka czysta.
Matka zadłużona po uszy - nie wiem ile realnie ma długu bo zawsze mnie w tym temacie okłamuje. Nie wiem czy to banki czy jakieś chwilówki.
Chce mi darować swoją część by komornik jej tego nie zajął.
Pytania:
1. Ona może zostać ukarana jeśli wierzyciel złoży skargę pauliańska. Czy ja też, jakiś współudział w oszustwie etc.?
2. Czy jej długi są moimi długami? Niezależnie od tego czy przyjmę mieszkanie?
3. Jestem zameldowana i mieszkam u teściów, nie mamy z mężem intercyzy. Czy jeśli przyjdą po mnie po spłatę matki długu, a ja nie mam żadnego majątku, to czy mogą zabrać coś z majątku mojego męża, teściów?
4. Czy jeśli wpiszę do ksiąg, że moja siostra może dożywotnio mieszkać w tym mieszkaniu, wtedy nikt może nie kupić mieszkania z moją siostrą w gratisie. Lecz jeśli się taki znajdzie, to czy mogą jej dać lokal zastępczy, pozbywając się jej tym samym?

Podsumowując
Chcę pomóc matce, ale nie kosztem moim i mojej rodziny. Przyjąć mieszkanie czy nie? Ratować ją czy już się pogrzebała? Co zrobilibyście na moim miejscu?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo dzwoni do mnie ciągle szlochając w słuchawkę, próbując oskarżać mnie, że chcę ją wysłać pod most. :(

1. Tak, skarga plus 300kk
2. Nie
3. Nie
4. Kombinujesz
agatamir napisał:
Co zrobilibyście na moim miejscu?
Sprawdzić treść KW czy komornik dokonał wpisu w dziale III

ostatni wpis jest z 2010 z kodem WWEGZ. skąd mam wiedzieć, gdzie znaleźć czy to wpis, zmiana, czy wykreślenie?

Z uzyskanych odpowiedzi wnioskuję, że mam nie przyjmować mieszkania bo mogę trafić do więzienia z tytuły skargi pauliańskiej tak samo jak moja matka. A co do punktu 4-go - wiem że jest to przekombinowane, ale czy jest chociaż cień nadziei, że coś takiego się uda?

Szanowna Pani Dostała pani odpowiedz. Co do zasady zgodnie z regulaminem forum nie pomagamy pokrzywdzić wierzyciela/i.

hm - to też jest traktowane jako pokrzywdzenie wierzyciela... ok. rozumiem i dziękuję za pomoc
pozdrawiam

witam potrzebuje pomocy !!! siostra mamy mojego meza ( ciocia ) chce darowac nam dzialke tylko ze dzialka ma hipoteke na corke tej cioci!! wydzielilismy z dzialki prawie 2 hektary dzialke dla nas o wilkosci 8 arow i teraz pytania :

1 czy bank odciąży ta odzielona dzialke 8a tzn potrzebuje do notariusza zaswiadczenie takie ze nie bedzie juz hipoteki na tej dzialce dla nas
2. jak to przeprowadzic w banku kto moze takie zaswiadczenie wystawic i ile to kosztuje o ile kosztuje
3. czy notariusz bedzie mogl sprawdzic wiarygodnosc pisma z banku zeby otem nie bylo po jakims czasie ze cos jest nie tak

z gory brdzo dziekuje za pomoc i prosze o porade bo nie wiem juz co robic

Powrót