darowizna a majątek wspólny

• Autor wątku Autor wątku cała!jaskrawość!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cała!jaskrawość!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące darowizny w związku którą nie został odprowadzony podatek. Sprawa miała miejsce w 2001r. Wraz z moim mężem zakupiliśmy mieszkanie ze środków pochodzących ze sprzedaży mieszkania mojej matki i zaciągniętego kredytu przeze mnie i męża. Dodam że było to dla mojej matki jedyne miejsce zamieszkania. Proporcje wkładu matki i kredytu zaciągniętyego przeze mnie i męża były mniej więcej równe po 40 tys. Razem z nami mieszka też matka. W akcie notarialnym tylko ja i mąż jesteśmy właścicielami tego lokalu. Podczas przekazania nam pieniędzy nie została sporządzona umowa darowizny, ale mama odprowadziła podatek od tzw. wzbogacenia. Lokal został zakupiony w tym samym roku co sprzedane mieszkanie matki.W związku z tym mam pytania:
1.Jeśli pieniądze ze sprzedaży mieszkania mojej matki zostały przeznaczone na zakup mieszkania w którym od początku ona jest zameldowana to czy musiał być odprowadzony podatek i sporządzona stosowna umowa?
2. W przypadku mojego rozwodu z męzem czy matka ma prawo do jakiejś części pieniędzy pochodzących z podzialu mieszkania?
3. Czy darowizna w 2001r. mogłaby dotyczyć tylko mnie z pominięciem męża i stanowić tzw. mój majątek odrębny pomimo nie zawarcia umowy darowizny.
4. Jakie konsekwencje czekają mnie np. na sprawie rozwodowej jeśli wyda się że nie odprowadzony został podatek w sytuacji kiedy chcialabym wykazać nasz nierówny wkład w tworzenie majątku wspólnego .
Pozdrawiam serdecznie. Marta .

1. Nie jest prosto odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, czy to była darowizna. Jest zbyt mało szczegółów. Poza tym, co to był za podatek od wzbogacenia?
2. Nie.
3. Tak.
4. Żadne.

Powrót