C
cała!jaskrawość!
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące darowizny w związku którą nie został odprowadzony podatek. Sprawa miała miejsce w 2001r. Wraz z moim mężem zakupiliśmy mieszkanie ze środków pochodzących ze sprzedaży mieszkania mojej matki i zaciągniętego kredytu przeze mnie i męża. Dodam że było to dla mojej matki jedyne miejsce zamieszkania. Proporcje wkładu matki i kredytu zaciągniętyego przeze mnie i męża były mniej więcej równe po 40 tys. Razem z nami mieszka też matka. W akcie notarialnym tylko ja i mąż jesteśmy właścicielami tego lokalu. Podczas przekazania nam pieniędzy nie została sporządzona umowa darowizny, ale mama odprowadziła podatek od tzw. wzbogacenia. Lokal został zakupiony w tym samym roku co sprzedane mieszkanie matki.W związku z tym mam pytania:
1.Jeśli pieniądze ze sprzedaży mieszkania mojej matki zostały przeznaczone na zakup mieszkania w którym od początku ona jest zameldowana to czy musiał być odprowadzony podatek i sporządzona stosowna umowa?
2. W przypadku mojego rozwodu z męzem czy matka ma prawo do jakiejś części pieniędzy pochodzących z podzialu mieszkania?
3. Czy darowizna w 2001r. mogłaby dotyczyć tylko mnie z pominięciem męża i stanowić tzw. mój majątek odrębny pomimo nie zawarcia umowy darowizny.
4. Jakie konsekwencje czekają mnie np. na sprawie rozwodowej jeśli wyda się że nie odprowadzony został podatek w sytuacji kiedy chcialabym wykazać nasz nierówny wkład w tworzenie majątku wspólnego .
Pozdrawiam serdecznie. Marta .
1.Jeśli pieniądze ze sprzedaży mieszkania mojej matki zostały przeznaczone na zakup mieszkania w którym od początku ona jest zameldowana to czy musiał być odprowadzony podatek i sporządzona stosowna umowa?
2. W przypadku mojego rozwodu z męzem czy matka ma prawo do jakiejś części pieniędzy pochodzących z podzialu mieszkania?
3. Czy darowizna w 2001r. mogłaby dotyczyć tylko mnie z pominięciem męża i stanowić tzw. mój majątek odrębny pomimo nie zawarcia umowy darowizny.
4. Jakie konsekwencje czekają mnie np. na sprawie rozwodowej jeśli wyda się że nie odprowadzony został podatek w sytuacji kiedy chcialabym wykazać nasz nierówny wkład w tworzenie majątku wspólnego .
Pozdrawiam serdecznie. Marta .