Darowizna a masa spadkowa.

• Autor wątku Autor wątku phantom369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phantom369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Ja z ciotką jesteśmy spadkobiercami po dziadku (mój tata brat ciotki odszedł). Ciotka dostała 200k zł w darowiźnie przelewem na konto dwa lata temu. Dziedziczymy ustawowo nieruchomość o wartości 300k zł. Czy tamta darowizna wchodzi w skład spadku? A więc wychodziło by 200k+300k= 500k/nasza dwójka= 250k. A więc 250k- 200k darowizny= należność dla ciotki 50k zł?
Czy po prostu dziedziczymy dom na pół, a ja mogę starać się o zachowek za darowiznę? Dziękuję z góry.

phantom369 napisał:
Ciotka dostała 200k zł w darowiźnie przelewem na konto dwa lata temu.

Najpierw trzeba ustalić czy faktycznie przekazanie środków było tytułem darowizny. Czy spisano umowę? Czy pańska ciotka złożyła deklarację podatku od spadków i darowizn? Jak zatytułowany był przelew? Nie wskazuje Pan od kogo, domyślam się że od swojego ojca (pańskiego dziadka) ale proszę o wskazanie.

phantom369 napisał:
Dziedziczymy ustawowo nieruchomość o wartości 300k zł. Czy tamta darowizna wchodzi w skład spadku? A więc wychodziło by 200k+300k= 500k/nasza dwójka= 250k. A więc 250k- 200k darowizny= należność dla ciotki 50k zł?

Tak, przy założeniu że darowizna była od dziadka na rzecz jego córki (siostry pańskiego ojca) a darowizna nie była wolą darczyńcy zwolniona z zaliczenia na schedę spadkową.

Ostatnia edycja:
Z tego co mi wiadomo to żadnej umowy nie spisywali. Czy złożyła deklaracje to również nie wiem. Tytuł przelewu: Darowizna przekazana córce "imię i nazwisko ciotki".
Tak, od swojego ojca, a mojego dziadka.
Więc jak dalej z tym postępować?
Złożyć wniosek to sądu o nabycie spadku i zaznaczyć że darowizna która dostała ciotka powinna być zaliczona w schedę spadkową?

W samym postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku darowizna brana po uwagę nie będzie należałoby więc złożyć jeden wniosek jednocześnie o stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku, w którym przywoła Pan informacje związane z omawianą darowizną.

Aha dziękuję. Ogólnie mój kontakt z ciotką jest bardzo słaby. A co w przypadku jeżeli będzie miała testament w którym podzielona jest tylko i wyłącznie nieruchomość na pół? Wtedy ta darowizna nie będzie się wliczać?

Proszę przytoczyć treść testamentu wtedy będzie łatwiej. Nie każdy testament wskazuje spadkobierców testamentowych - testament może na przykład zawierać jedynie rozrządzenie danym przedmiotem (zapis, zapis windykacyjny) na rzecz określonych osób, które w ten sposób nie stają się spadkobiercami a zapisobiorcami wówczas dziedziczenie odbywa się na podstawie ustawy wobec czego zastosowanie znajdzie przepis o zaliczaniu darowizn na schedę.

Pamiętam że kiedyś dziadek pisał na brudno coś w takim stylu:
Testament
Ja imię i nazwisko dziadka urodzony tu i tu do spadku po mnie powołuje w równych częściach mojego wnuka imię, nazwisko i córkę imię, nazwisko.

phantom369 napisał:
Ja imię i nazwisko dziadka urodzony tu i tu do spadku po mnie powołuje w równych częściach mojego wnuka imię, nazwisko i córkę imię, nazwisko.

Jeżeli taka jest ostateczna treść testamentu i nie jest on nieważny to, w moim przekonaniu, zamyka to drogę do zaliczenia darowizny na schedę.

W takim razie jak musiałby brzmieć testament aby darowizna była zaliczona w schedę spadkową? Dziękuję Panu za zaangażowanie w odpowiedzi.

Wybaczy Pan, ale wchodzi Pan już w moim odczuciu w spekulacje, rozmawiajmy o stanie faktycznym a nie o hipotezach.

Niestety właśnie nie jestem pewien stanu faktycznego, gdyż nie wiem czy taki testament na pewno istnieje. Po prostu chciałbym wiedzieć jak by taki testament zaliczający darowiznę do schedy miałby wyglądać, by wiedzieć ja jakie kroki podjąć dalej.

Powrót