darowizna a premia gwarancyjna z książeczki

• Autor wątku Autor wątku victor504
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victor504

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie :rodzice przekażą mi darowiznę pieniężną, którą mam zamiar wykorzystać na zakup mieszkania. Wyczytałem ze zeby otrzymać premie gwarancyjną z książeczki mieszkniowej w akcie notarialnym musi być zapis "mieszkanie zakupione ze srodków własnych" Czy w takim przypadku są to środki własne? Darowiznę zgłosze w Urzedzie skarbowym(pewnie będę musiał napisać na co dostałem pieniądze) a mieszkanie kupie za 3 miesiące.

To są środki własne. Proszę pamiętać, że zgodnie z art. 4 ust pkt 5 ustawy o podatku od spadków i darowizn zwalnia się nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9 637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19 274 zt w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy w okresie 12 miesięcy od dnia ich otrzymania na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę domu jednorodzinnego, nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość albo spłatę zabezpieczonego hipoteką kredytu mieszkaniowego wraz z odsetkami.

Dzieki za odpowiedz ,ale przepisy sie zmieniły i teraz mozna dostać 1 mln zł bez płacenia podatku od darowizny.

Powrót