Darowizna a przepisy polsko- niemieckie

• Autor wątku Autor wątku tixta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tixta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
W 2011 oddalam corce w Polsce dom jako darowizne. Moje pytanie brzmi czy urzad w Niemczech moze wymusic na mnie zeby ona mnie splacala poniewaz z powodu niskiego dochodu zglosilam sie do nich o pomoc i musialam podac majatek z ostatnich 10 lat i oni odpisali ze corka musi mnie splacic(Nie minelo jeszcze 10 lat). Czy ona musi dostosowac sie do przepisow w Niemczech?poniewaz ja tu mieszkam.Prosze o konkretna odpowiedz poparta przepisami.

Z gory dziekuje

Czy już otrzymujesz emeryture z polski większą jak 360e i dopłate do mieszkania.
i w związku z tym starasz się o socjal.

renta inwalidzka z pl ok 350e i staram sie o social i interesuja mnie przepisy z tym zwiazane pl i de jesli chdzi o darowizne konkretna odpowiedz mi jest potrzebna.

A w jakim landzie niemieckim mieszkasz? Starasz się o socjal czy o wohngeld? Nie jest to bowiem bez znaczenia.

Eikon2 napisał:
A w jakim landzie niemieckim mieszkasz? Starasz się o socjal czy o wohngeld? Nie jest to bowiem bez znaczenia.
Skoro masz niemieckie obywatelstwo jesteś przez niemieckich urzędników traktowana jak Niemka i wobec Ciebie mają zastosowanie niestety niemieckie przepisy a nie polskie

renta inwalidzka z pl ok 350e i staram sie o social i interesuja mnie przepisy

tixta
1.Jeżeli nie nabyłaś emerytury niemieckiej to korzystasz tylko z socjalu ale:
2.Jeżeli masz z Polski 350e miesięcznie to powinaś otrzymać różnicę brakującą do niemieckiego socjalu 10-30e zależy od landu abyś otrzymała pełny socjal Niemiecki wliczając pieniądze z Polski.
3.Powinaś otrzymać wobec tego dopłate do mieszkania.

no tak wiem ale glownie chodzi oto ze oni chca zeby corka mi splacala darowizne i moje pytanie bylo jak to jest z przepisami miedzy De a PL
Z gory dziekuje

tixta
Nie napisałaż co obecnie otrzymujesz i czy jestes sama tylko w Niemczech ????

W moim pierwszym poscie jest wszystko napisane.Jezeli zglosilam sie o pomoc do nich to jest to oczywiste ze mieszkam w Niemczech a nie w Polsce. Jest to forum prawne a nie kafejka i zadalam konkretne pytanie o kwestie prawne a ciagle jestem pytana o cos co napisalam a na konkretny temat niemam odpowiedzi.

Konkretna odpowiedz jest taka, ze ciebie obowiazuja wylacznie przepisy niemieckie skoro wystepujesz o pomoc finansowa panstwa niemieckiego.

Niemieckie przepisy mowia tu wyraznie, ze osoba wystepujaca o pomoc finansowa nie moze w przeciagu ostatnich 10 lat "pozbyc" sie majatku na rzecz osob trzecich, nawet rodziny, zeby potem byc na garnuszku panstwa. I gdzie jest ten "majatek", czy w Niemczech czy w Polsce, nie gra roli.

Wynika to stad, ze niektorzy naprawde bogaci ludzie w Niemczech w wieku emerytalnym przepisywali domy na dzieci, zeby potem panstwo doplacalo im np. do bardzo drogich tutaj domow opieki seniora.
Wg prawa niemieckiego dzieci maja obowiazek alimentacyjny wobec rodzicow, a wiec urzad slusznie zapytal sie, czy mialas w ciagu ostatnich 10 lat majatek i czy go przepisalas na kogos. Urzad niemiecki nie moze zmusic twojej corki do faktycznego placenia ci wsparcia finansowego, ale moze odmowic ci wyplacania takiego wsparcia z budzetu niemieckiego w kwocie, w ktorej corka bylaby zobowiazana cie wspomagac finansowo. To wszystko

A czy w tej sytuacji, mając 350 Euro emerytury, może wystąpić o Wohngeld? Czy z powodu przyznanej córce darowizny, zostanie on jej przyznany? To pytania do pana Pogodniaka, który zawsze rzeczowo udziala odpowiedzi.

Dzieki panie Pogodniak za konkretna odpowiedz

Pogodniak napisał:
Konkretna odpowiedz jest taka, ze ciebie obowiazuja wylacznie przepisy niemieckie skoro wystepujesz o pomoc finansowa panstwa niemieckiego.

Niemieckie przepisy mowia tu wyraznie, ze osoba wystepujaca o pomoc finansowa nie moze w przeciagu ostatnich 10 lat "pozbyc" sie majatku na rzecz osob trzecich, nawet rodziny, zeby potem byc na garnuszku panstwa. I gdzie jest ten "majatek", czy w Niemczech czy w Polsce, nie gra roli.

Wynika to stad, ze niektorzy naprawde bogaci ludzie w Niemczech w wieku emerytalnym przepisywali domy na dzieci, zeby potem panstwo doplacalo im np. do bardzo drogich tutaj domow opieki seniora.
Wg prawa niemieckiego dzieci maja obowiazek alimentacyjny wobec rodzicow, a wiec urzad slusznie zapytal sie, czy mialas w ciagu ostatnich 10 lat majatek i czy go przepisalas na kogos. Urzad niemiecki nie moze zmusic twojej corki do faktycznego placenia ci wsparcia finansowego, ale moze odmowic ci wyplacania takiego wsparcia z budzetu niemieckiego w kwocie, w ktorej corka bylaby zobowiazana cie wspomagac finansowo. To wszystko
Mam prośbę do p. Pogodniaka - czy mógłby Pan udzielić odpowiedzi na moje zapytanie powyżej w sprawie możliwości otrzymania w takiej sytuacji Wohngeld w przypadku darowizny domu na bliską osobę? To ważne również dla moich bliskich. Dziękuję za pomoc

Powrót