Darowizna a spadek

• Autor wątku Autor wątku mietek2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mietek2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam pewien problem natury prawnej. Moja babcia posiada mieszkanie własnościowe, chce mi je przekazać jako darowizne. Zastanawiam się czy w przyszłości moje kuzynostwo może w jakis sposób zarządać części tej darowizny (zakładając że dzieci mojej babci nie żyją). Z góry dzięki za odpowiedz.

Pozdrawiam

Pewnie Panu chodzi o to czy przysługuje im zachowek. A tym samym czy mogą dochodzić od obdarowanego sumy potrzebnej do pokrycia zachowku w sytuacji, gdy nie mogą uzyskać zaspokojenia roszczeń o zachowek od spadkobiercy.
Odp. Nie przysługuje im zachowek art.991 k.c. W żaden inny sposób nie mogą też "zażądać tej części darowizny"

Mam podobną sytuację dostałąm darowiznę - mieszkanie od swojego dziadka i w akcie notarianym jest umowa służebności a nie dożywocie. Więc dzieciom mojego dziadka należy sie zachówek. Ważne jest jak darowizna została zapisana w akcie notarialnym. Służebność tzn. ma prawo korzystać z mieszkania do końca życia , a dożywocie tzn. ze obdarowany w zamian za darowiznę zobowiązuje sie utrzymywać darczyńce czyli płacić rachunki kupować wyżywienie itp. i wtedy zachówku nie ma.

robaczek20050 napisał:
dożywocie tzn. ze obdarowany w zamian za darowiznę
Nie : "w zamian za darowiznę" - lecz w zamian za przeniesienie własności nieruchomości.

Nie można mylić tych pojęć.
Darowizna jest czynnością prawną pod tytułem nieodpłatnym, natomiast umowa o dożywocie - jest umową odpłatną.

Krzysiu37401 napisał:
Pewnie Panu chodzi o to czy przysługuje im zachowek. A tym samym czy mogą dochodzić od obdarowanego sumy potrzebnej do pokrycia zachowku w sytuacji, gdy nie mogą uzyskać zaspokojenia roszczeń o zachowek od spadkobiercy.
Odp. Nie przysługuje im zachowek art.991 k.c.

Przecież art 991 mówi, że zachowek się należy. To jak to jest?
Zwróć uwagę na art 1039

roomster napisał:
Przecież art 991 mówi, że zachowek się należy.
Dobrze zauważyłeś roomster.

No chyba, iż mietek2009 miał na myśli jakieś dalekie kuzynostwo:D

Sorry chyba jestem. zbyt przepracowany i kuzynostwo wziąłem za dzieci rodzeństwa babci. Macie racje przecież to zstępni.Jeszcze raz przepraszam. A zatem mogą.

Powrót