Darowizna a spłata "spadkobiercy"

• Autor wątku Autor wątku Sagimmm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sagimmm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam dosyć poważny problem:

po smierci babci, moj dziadek wraz z moją ciotką wyjechał do Niemiec zostawiając w Polsce mieszkanie. Teraz chce mi je przekazać w ramach darowizny, jednak ciotka domaga się ode mnie gotówki (za należącą się jej część). Problem polega na tym, że ciotka chce najpierw otrzymać gotówkę (którą ja dysponuję), i dopiero wtedy pełnomocnik dziadka ma przepisać mi mieszkanie.
Strasznie jej nie ufam i obawiam się, ze chce sobie na mnie zarobic jednoczesnie zachowujac mieszkanie naprzyszlosc - na wypadek smierci dziadka (dziadka ma u siebie w Niemczech i widzi w nim żyłę złota..).

Moje pytanie brzmi jak neutralnie to rozegrac, żeby i ona miała swoją część i żebym ja mógł przejąć mieszkanie od dziadka. Czy jest możliwość przygotowania aktu notarialnego z klauzulą spłaty ciotki wg ustalonej sumy, zeby wszystko załatwić za jednym zamachem, bez ryzyka zrobienia mnie na szaro?

Ostatnia edycja:
Z tego co mi wiadomo darowizna od wiek wieków była bezpłatna.

I nadal jest.

Problem w tym, ze ciotka jest w porozumieniu z pełnomocnikiem dziadka. I on nie chce złożyć w jego imieniu podpisu na darowiznie dopóki ja nie przekaze ciotce pieniędzy. Zalezy mi na tym mieszkaniu. Nie chce w ciemno dawać kasy, bo moze sie okazac ze pelnomocnik wraz z ciotka mnie wykiwaja.

Dlatego pytam czy mozna zalatwic akt notarialny z darowizna z klauzula spłaty drugiej osoby?

Mogę prosić o w miarę szybką pomoc??

Zaczyna mi to powoli śmierdzieć wymuszeniem...

A ja mam taką sytuację:rodzice w formie darowizny przekazali gospodarstwo na troje dzieci.Jeden syn dodatkowo dostał dom.Czy ma on jak jakieś zobowiązania wobec rodzeństwa?

Jeżeli ciotka jest współwłaścicielem i chce pieniędzy, to znaczy, że będzie zawarta umowa sprzedaży udziału ciotki na Ciebie, a dziadek da Ci swój udział w darowiźnie.

Jeżeli dziadek ma całość nieruchomości to możliwa jest tzw. darowizna obciążliwa, w której dziadek daruje Ci nieruchomość z obowiązkiem zapłaty określonej kwoty na rzecz danej osoby (np. ciotki), warunek jest jednak taki, że ciężar darowizny musi być mniejszy od wartości darowizny, bo inaczej to wogóle nie byłaby darowizna.
W każdym razie, najlepiej dogadać się z dziadkiem osobiście i olać ciotkę.

Rozmawialem z notariuszem.

Opcji było kilka:

- "akt renty" czy cos w stym stylu, ze za darowizne zobowiazuje sie wyplacac dozyowtnio dziadkowo okreslona rente.

- akt kupna sprzedazy, tutaj ja place US 2% podatku od wartosci rynkowej, a dziadek placi 19% dochodowego (obowiazuje go to przez 5 lat od nabycia nieruchomosci droga spadkowa) od kwoty w akcie kupna sprzedazy. Wiec sie ta opcja nie oplaca.

- zalatwienie darowizny z dziadkiem i olanie ciotki.

Sprawa ruszyła do przodu. Dzieki za pomoc!

Powrót