Darowizna a teściowa

• Autor wątku Autor wątku paweł2277
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paweł2277

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
posiadam wraz z małżonką nieruchomość gruntową (wspólność majatkowa małżeńska)
chcielibysmy obdarować teściową udziałem 1/2 w tej nieruchomości.
powiedzmy ze jest ona warta 100 000.
Jaki podatek od darowizny zapłaci teściowa?
Jak rozumuje zapłaci:
[822,20 zł + 7%*(100 000 zł - 20 556 zł)]/2=3191 zł (bo od części udziału w nieruchomości od swojej córki a mojej żony jest przecież zwolniona)
Czy się mylę?

ustawa o podatku od spadków i darowizn:

Art. 4a.
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez
małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:

1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi
urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania
obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2–8 i ust.

2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od
dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku,
z zastrzeżeniem ust. 2 i 4,

teściowa się nie łapie pod wskazany art.
poza tym chodzi mi o to że to wspólnośc ustawowa z żoną (córką teściowej) jest.
odp. nie na temat

fakt

Istnieje jednak możliwość skorzystania ze zwolnienia podatkowego na podstawie art. 4 ust. 1 pkt. 15 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Zwalnia się od podatku nabycie przez osoby zaliczone do I grupy podatkowej własności rzeczy lub praw majątkowych w drodze nieodpłatnego zniesienia współwłasności

Aby skorzystać ze zwolnienia podatkowego należy poprzez darowiznę, której wartość nie przekracza 9.637 zł uczynić Pana teściową współwłaścicielem mieszkania, które chcą Państwo przekazać. A następnie dokonać nieodpłatnego zniesienia współwłasności tej nieruchomości. Takie rozwiązanie po pierwsze powoduje skorzystanie ze zwolnienia podatkowego a także z uwagi na małą wartość darowizny koszty aktu notarialnego są dużo niższe (liczy się je od wartości darowizny). Nieodpłatne zniesienie współwłasności to koszt ok. 200 zł.

niestety to nie jest mieszkanie lecz nieruchomośc gruntowa jak napisałem w pierwszym poście. po drugie, który urząd skarbowy uwierzy że udział 1/2 w tej nieruchomości wynosi 9000 zł. prosze poczytać o konsekewncjach zaniżania wartości nieruchomości. po trzecie wreszcie, chciałbym wiedziec jaki podatek zapłaci teściowa w takiej sytuacji. czy zapłaci 3000 czy 6000 tysięcy. idąc Pana tokiem myslenia równie dobrze mozna sprzedac tesciowej udział za 300 zł, tylko to nie ma sensu.podatek jest obliczany od realnej wartosci nieruchomosci.

To może należałoby znieść współwłasność domu pomiędzy małżonkami (właścicielem całości stanie się żona). Potem żona daruje swojej matce połowę wartości domu. I wtedy teściowa "łapie się" na art. 4a.

takiego rozwiązania się obawiałem:)
tylko jak to zrobic, skoro obwiązuje wspólność ustawowa...

poza tym ja generalnie nie chcialbym unikac podatków na sile, tylko chcialbym wiedziec ile tego podatku zapłacic w zaistniałej sytuacji, opisanej w 1 poscie.
czy ktos wie jak to obliczyc?

Jezeli wartość całej nieruchomości to 100.000 zł to podatek teściowa zapłaci od części darowanej przez Ciebie (czyli od 50 tys.)
Wyliczenie byłoby takie
822,20 zł + 7%*(50 000 zł - 20 556 zł)=2883 zł

Poczytaj jeszcze art 16 ustawy o podatku od darowizn. Nie żebym namawiał do unikania podatków ale jest to przecież legalna ulga

Ostatnia edycja:
Powrót