darowizna a testament

• Autor wątku Autor wątku martin352
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin352

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam 12lat temu dostałem w akcie darowizny dom,ojciec nie żyje została mama ma służebność do śmierci,zapis w akcie notarialnym i tu moje pytanie
czy ona może napisać testament w razie swojej śmierci? mama obawia się o to aby rodzeństwo nie szarpało mnie o zachowek po jej śmierci.
jestem zielony w takich sprawach dlatego proszę o poradę
pozdrawiam

martin352 napisał:
mama obawia się o to aby rodzeństwo nie szarpało mnie o zachowek po jej śmierci.
Generalnie temat rzeka. Pana mama może taki zapis w testamencie zawrzeć, wskazując w treści testamentu przyczyny wydziedziczenia (wydziedziczenie to pozbawienie prawa do zachowku). Z tym, że wydziedziczenie nie odnosi skutku względem zstępnych pana rodzeństwa więc teoretycznie zstępni ci mogliby wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku. Korzystanie przez pana mamę ze służebności przez tyle lat znacznie obniżyło wartość darowizny domu co może mieć znaczenie przy ewentualnej sprawie o zachowek. Wydziedziczony może domagać się zapłaty zachowku pomimo wydziedziczenia jeżeli wykaże, że przyczyny podane za podstawę wydziedziczenia są nieprawdziwe lub jeżeli wykaże, że spadkodawca mu przebaczył.

Powrót