darowizna a wspólnota majątkowa

• Autor wątku Autor wątku misia87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misia87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Mam pytanie. Od 3 lat jestem w związku małżeńskim,a mój mąż otrzymał od ojca kilka miesięcy temu działke budowlaną w formie darowizny.Czy może on wciągnąć mnie do własności abym miała do tej ziemi takie same prawa jak on? Mamy się tam budować i chcę mieć pewność że w razie rozpadu małżeństwa nie zostanę z niczym.Mój mąż zgadza się na takie rozwiązanie.

Mąż może przekazać Ci 1/2 udziału w jego nieruchomości np. w formie darowizny. Jest w chwili obecnej jedynym właścicielem tego gruntu i może nim normalnie dysponować. Będzie to wymagało formy aktu notarialnego.

witam na mojego męża w formie darowizny zostało przekazane gospodarstwo role w zamian za emeryture rolniczą z prawem służebności mieszkania. Mam pytanie czy mąż może mnie ustanowić współwłaścicielm tylko domu? Dodam tylko,że włożyłam w ten dom wszystkie swoje oszczędniości zarobnione za granicą i w polsce i nie chciałabym w razie czego zostać z niczym.Dom był w stanioe prawie surowym był tylko prą di woda i tynki a mój wkład w to wykończenie był ogromny. Czy teściowa musi wyrazić zgodę? Będę wdzięczna za odpowiedź

Powrót