Darowizna a zachowek p mamie

• Autor wątku Autor wątku Agatka9022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatka9022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzien dobry, przybliżę sytuację mojej mamy od początku. Dziadek który nie żyje nie jest biologicznym ojcem mojej mamy, ożenił się z moja babcia która tez nie żyje. Posiadają jeszcze 3 dzieci, podkreślam mama jest dzieckiem z pierwszego małżeństwa babci. Dziadek przed śmiercią dokonał darowizny na swoje rodzone dzieci pomijając moją mamę. Przepisał im wszystkie działki. Babcia zmarła. Dokładnej daty nie pamiętam ale jest to do ustalenia. Moje pytanie czy po zmarłej babci należy się mojej mamie zachowek? Czy jeśli Dziadek przed śmiercią dokonał darowiznę czy jest do ugrania jakas nieruchomość?

Kiedy zmarł dziadek, kiedy zmarła babcia i czy dziadek adoptował albo przysposobił twoją mamę?

Nie przysposobił sobie ani nie adoptował mojej mamy.

Agatka9022 napisał:
Przepisał im wszystkie działki. Babcia zmarła. Dokładnej daty nie pamiętam ale jest to do ustalenia. Moje pytanie czy po zmarłej babci należy się mojej mamie zachowek?
Pani mama dziedziczy po swojej po swojej mamie. Gdyby nieruchomości, o których Pani pisze stanowiły majątek wspólny i zostały przekazane przez dziadka i babcię na rzecz dzieci dziadka to wtedy ewentualnie można myśleć o prawie do zachowku w związku ze śmiercią pani babci.

A czy jest jakiś czas określony aby walczyć o zachowek po babci? Babcia zmarła z 10 lat temu.

Jeżeli babcia nie pozostawiła testamentu to ewentualne roszczenia o zapłatę lub uzupełnienie zachowku przedawniły się z upływem pięciu lat od dnia otwarcia spadku czyli z upływem pięciu lat od dnia śmierci babci.

Powrót